“Operacija zaraza” je dokumentarni film Njujork tajmsa koji počinje u Sovjetskom Savezu 1959. godine, kada autori smeštaju početak jednog od najvećih svetskih mehanizama za dezinformisanje.

Koristeći animacije i veoma uverljive intervjue sa sovjetskim agentima za dezinformisanje, ovaj dokumentarni film rekonstruiše sovjetski priručnik pomoću kojeg su stvorene viralne laži u doba pre interneta, prenosi RSE.

Film razotkriva moskovske kampanje za dezinformisanje, prikazujući ih kao visoko organizovane i dobro finansirane vojne obaveštajne napore od šezdesetih godina, čija je svrha bila da destabilizuju Zapad, tako da nekada Sovjetski Savez, a sada Rusija mogu lakše da zastrašuju zemlje jednu po jednu.

Ovaj priručnik za obmanjivanje se sada oponaša širom sveta, od Indije do Mjanmara i Vašingtona, kažu autori, objašnjavajući da je današnja kriza lažnih vesti stara, a ne nova priča, i stoga s “Operacijom zaraza” pokušavaju da promene način na koji se čita vest.

“Rusko mešanja u izbore u Sjedinjenim Državama nije obmana. To je vrhunac decenijama duge moskovske kampanje da uništi Zapad.

“Operacija zaraza” otkriva načine na koje se jedna od osnovnih sovjetskih taktika – objava laži o Americi – nastavlja danas.

Ceo film možete da pogledate u videu ispod. izvor: RSE