Naučnici su pronašli petroglife uklesane u stene uz brzake Atures, gde moćna reka Orinoko teče kroz uski prolaz prepun granitnih blokova kamena.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, tačnije snimcima načinjenim dronom, arheolozi su uspeli da fotografišu teže dostupne stene na brzacima reke Orinoko u Venecueli. Na njima se vide crteži impozantne veličine koji prikazuju ljude, životinje i stare obrede.

Ti petroglifi se ubrajaju među najveće crteže na stenama u celom svetu. Jedan od panela ima dimenzije veće od 304 kvadratna metra i ukrašen je sa 93 predstave. Drugi crtež prikazuje rogatu zmiju dugačku čak 30 metara.

Arheolog Filip Riris sa Univerzitetskog koledža u Londonu procenjuje da petroglifi datiraju iz pretkolumbijskog perioda (pre 1492. godine) i iz kolonijalnog vremena (od 1492. g. do 19. veka), a smatra da neki mogu biti stari i 2.000 godina.

Naučnici su pronašli petroglife na površinama stena uz brzake Atures, gde moćna reka Orinoko teče kroz uski prolaz prepun granitnih blokova kamena. Nizak nivo vode na reci Orinoko u februaru 2015. godine „zaslužan je” za otkriće nekih od ovih crteža.

Arheolog Filip Riris je pronašao ukupno osam grupa petroglifa na pet ostrva reke. Ne iznenađuje što su obale brzaka Atures pune drevnih petroglifa. Prema mitovima naroda Piaroa, urođenika koji žive u središnjem basenu Orinoka, među tim brzacima je rođeno Sunce, kao i lokalno mitološko biće Vahari.

Izgleda da neki od crteža ilustruju mitove različitih kultura tog kraja. Tako izdužena rogata zmija možda predstavlja mit u kome heroj Vahari ubija monstruoznu zmiju.

Na drugom petroglifu vidi se svirač na flauti okružen ljudskim figurama. Ta scena verovatno prikazuje obred obnavljanja. Moguće je da se obavljanje tog obreda, koje je padalo u vreme žetve i neposredno pre kišne sezone, poklapalo sa periodom kada su crteži izranjali na površinu usled sezonskog padanja nivoa reke, pa je zbog toga i bilo lakše stići do ostrva, primetio je Riris.

Petroglifi uz brzake Atures slični su onima pronađenim u Brazilu i Kolumbiji. Naučnici se nadaju da će im nova otkrića pomoći da razumeju stare kulture koje su nastanjivale obale reke Orinoko i uticaj koji su one mogle da imaju na kulture formirane dublje u unutrašnjosti te regije. rts