Budućnost Evrope je nesigurna, piše CNN-ov komentator Charles Riley u analizi stanja na našem kontinentu.

“Ceo region je proteklih meseci doživeo nekoliko potresa. Britanija ide u smeru izlaska iz Evropske unije, a u Italiji su glasači odbacili ključne reforme koje je predložio bivši premijer Matteo Renzi. Izbori dolaze u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj i možda – Italiji. Postoji mogućnost da će Rusija pokušati da utiče na sve navedene izbore.

Populizam je u porastu. Marine Le Pen ima oko 25% podrške u Francuskoj. Nakon izbora u Holandiji, anti-EU Stranka za slobodu mogla bi imati većinu. Porast podrške nacionalističkim strankama levice i desnice preti da unazadi gotovo 70 godina integracije u Evropi. Grčka je pred kolapsom, a sumnje u budućnost evra svakim su danom sve jače.

Džordž Soroš je na nedavnom ekonomskom forumu u Davosu izjavio kako bi proces dezintegracije bilo veoma teško zaustaviti i da evrozona možda neće preživeti takve turbulencije”, piše CNN.

Takođe, svi su svesni problema, ali nisu spremni na konsenzus oko rešenja.

“Treba nam još bliža i tesnija unija građana”, izjavio je Martin Schulz, nemački socijaldemokrata i bivši šef Evropskog parlamenta. Ali sa njim se ne slaže holandski premijer Mark Rutte, koji smatra da je koncept takve unije “mrtav”.

“Moramo imati pragmatični pristup, i prestati sa uzvišenim govorancijama”, smatra Rutte i nije jedini.

Riley zato smatra da nije realno očekivati radikalnu promenu u Evropi.

Profesor Ngaire Woods, sa Oxforda se slaže i precizira da neke zemlje već krše EU norme, poput Poljske i Mađarske.

“Gotovo je nemoguće nastaviti sa dubljom fiskalnom integracijom”, smatra Woods.

Ipak u Davosu je oko nečega postignut konsenzus: Evropa mora da se promeni.  Frans Timmermans, potpredsednik Evropske Komisije je to najbolje sažeo: ‘Ili ćemo se pripremiti za budućnost, ili ćemo postati suvišni i zastareli’.

Ali neće biti lako…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime