Večeras budite u pripravnosti. NASA i njena letelica InSight sleću na Mars a ceo svet gleda i prati da li će sve biti uspešno.

Posle putovanja dugog čak 6 meseci večeras oko 21 sati po našem vremenu letelica će sleteti na Mars, ako sve bude kako treba. Pripreme za misiju su trajale više od 10 godina a da li je sletanje bilo uspešno znaćemo sa 8 minuta zakašnjenja, koliko radio talasima treba da stignu do Zemlje.

Sletanje na Mars neće biti baš lako. Letelica će ući u atmosferu pri brzini od 20.000 km na sat. To će stvoriti ogromnu temperaturu ali letelica je opremljena posebnim toplotnim štitom koji će je zaštititi.

Onda će se otvoriti padobran koji će dodatno usporiti letelicu, a ubrzo nakon toga aktiviraće se eksploziv koji će uništiti toplotni štit.

Desetak sekundi posle iz letelice će izaći noge za sletanje. Dva minuta ksnije otpašće još jedan zaštitni omotač i 45 sekundi kasnije aktiviraće se raketni motori za sletanje.

Ako i kada letelica uspešno sleti, do početka prvih istraživanja proći će još 2-3 meseca, naglašavaju iz NASA. Do tada će se pratiti stanje okoline i fotografije i podatke slati na Zemlju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime