Sateliti su poslednjih decenija postali neophodni čovečanstvu. Ali čemu sve služe sateliti danas? Znamo da su satelitske fotografije koliko do juče imale samo najrazvijenije države.

Danas takve slike pomažu grupama za ljudska prava, ekolozima, istraživačima koji prate nuklearne programe, piše Npr.org.

Tu su naravno komunikacioni sateliti za internet i telekomunikacije, kao i oni za GPS sisteme.

Privatne, komercijalne satelistke kompanije kao što su Planet i Maxar prikupljaju važne informacije.

Planet je sa svojih 150 satelita svakodnevno u poslednje tri godine snimao celokupnu kopnenu masu zemlje. Snimljeno je više od milion slika svakog dana.

Vide se na slikama požari u Amazoniji, koralni grebeni, Koloseum u Rimu. A ko želi može da nađe i svoju kuću na fotkama.

Planet recimo, ima satelite koji su veličine hleba ali mogu dobro da zarade. Njegovi klijenti su od američke vojske do velikih i malih korporacija, lokalnih vlasti koje prate koliko se legalne marihuane uzgaja u njihovom području.

Prate se nuklearni programi širom planete.

Izuzetno zanimljivo i važno je praćenje koralnih grebena. Projekat nazvan Allen Coral Atlas sarađuje sa National Geographic, vladama raznih zemalja, univerzitetima, lokalnim zajednicama širom sveta kako bi se pratilo stanje tropskih grebena koji su u nestajanju.

Podaci sa satelita omogućavaju detaljan pregled tropskih grebena u plitkim vodama. Oni u dubokim se ne vide iz svemira.

Cilj projekta je bolja zaštita ovih grebena u čemu veoma pomažu satelitski snimci. Zato se preusmeravaju brodske maršrute van ovih grebena da ih ne bi oštetili, radi se sa ribarima u lokalnim sredinama kako bi se sprečio prekomerni ribolov.

Od ovih grebena do pustinjskih ratišta, ove oči na nebu menjaju način na koji vidimo svet, kaže se u tekstu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime