Izloženost saobraćajnoj buci povećava rizik od moždanog udara, rekli su danski naučnici.

"Naše istraživanje je pokazalo da izloženost saobraćajnoj buci povećava rizik od moždanog udara. Prethodna istraživanja su povezivala saobraćajnu buku sa visokim krvnim pritiskom i infarktom, a naše istraživanje je samo dodatni dokaz da saobraćajna buka može uzrokovati niz kardiovaskularnih bolesti", rekao je dr. Mette Sorensen.

Ova tema je aktuelna i kod nas pošto su predstavnici Ujedinjenih regiona Srbije su pre par dana pokrenuli inicijativu da se duž dela auto-puta koji prolazi kroz Beograd postave zvučne barijere. Beograd je jedna od malobrojnih evropskih, ali i regionalnih metropola, koji još nema tu vrstu zaštite od buke.

"Zvučna barijera, čije će postavljanje podići kvalitet života u gradu, prostirala bi se sa jedne i druge strane auto-puta, duž stambenih blokova oko Centra ‘Sava’, Hale ‘Arena’, sve do Studentskog grada," rekao je član Predsedništva URS Miroslav Čučković.

“Mi kao grad Beograd i opština Novi Beograd nemamo nadležnost da to uradimo, ali ćemo ovom inicijativom pokušati da napravimo pritisak da se spuste nadležnosti, kao što je to učinjeno u obrazovanju. Pa mi danas kao grad Beograd možemo da gradimo svoje škole i svoje podružne jedinice u obrazovanju u svim delovima Beograda, podjednako da se tako stvari spuste na lokal i kad su putevi u pitanju”, kaže Čučković javlja B92.