Sigurno se sećate filma Odiseja 2001. u kojoj super inteligentni kompjuter Hal 9000 ubija posadu kako bi ispunio ciljeve svoje misije?

Ili možda Terminatora gde se roboti iz budućnosti vraćaju kako bi promenili tok istorije?

E pa čisto da znate, nismo baš daleko od trenutka kada ćemo morati da se pozabavimo pitanjem odluka koje mašine donose za nas.

Da, budućnost je stigla. Evo kakva je situacija.

Već danas Google koristi automobile koji snimaju ulice bez živog vozača. Američka vojska svakodnevno koristi bespilotne letelice koje često služe za bombardovanje i ubistva terorista.

Čak je nedavno i Volvo predstavio auto koji će svako moći da kupi i koji vozi sasvim samostalno ako to poželite. Kada mu se učini da je situacija kritična on će sam doneti odluku da recimo ukoči.

Dakle, mašine, roboti i računari postaju sve pametniji. A ima ih sve više.

Ali kakve to ima veze sa mnom? Možda se pitate!

Velike!

Što više mašina može da donosi važne odluke, to će njihov uticaj biti veći. Zamislite recimo da računar koji sam upravlja autom mora da bira izneđu toga da udari dete koje je istrčalo, ili se zabije u stub i možda povredi putnike i uništi samog sebe. Šta će uraditi?

Takvih situacija će biti sve više, pogotovo imajući u vidu da vojska koristi mnoge od ovih tehnologija.

Pa da počnemo da paničimo?

Ne, ali eksperti kažu da je krajnje vreme da se pozabavimo pitanjem morala mašina. Odosno određivanjem njihovih prioriteta.

Pristalice robotizacije kažu da su koristi od novih tehnologija ogromne. U kritičnim situacijama oni će brže i bolje donositi odluke. Recimo saobraćaj će biti mnogo bezbedniji ili na primer robotski vojnici sasvim sigurno neće spaljivati sela i silovati bilo koga za vreme sukoba.

Doduše, možda se pobune protiv ljudi pa sve bude kao u Terminatoru pa nam propadne cela civilizacija, kaže druga strana. Oni bi voleli da se sasvim zabrani prepuštanje bilo kojih važnih odluka veštačkoj inteligenciji.

Ipak, voleli to ili ne veštačka inteligencija postaje realnost.

Većina stručnjaka se slaže da je potrebno odrediti prioritete mašinama. Recimo kao što ih je otac naučne fantastike Isaac Asimov postavio. Po njemu postoje 3 zakona robotike. Oni podrazumevaju da roboti moraju da 1. zaštite ljude, 2. povinuju se naredbama i 3. zaštite sebe. Tim redosledom.

Naravno, pravila ne moraju da budu takva ali vreme kada će ona morati da se odrede dolaze.

Sve više je zagovornika koji traže da se ovo pitanje reguliše na međunarodnom nivou kroz Moralnu agenciju za robote i Ujedinjene nacije.

Dakle, biće ovo zanimljive godine koje nam dolaze. A vi možete da se opustite barem dok taj vaš računar ne postane i previše pametan. A onda ćemo već videti šta i kako dalje…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime