Evropska komisija danas saopštava da je Srbija ispunila uslove za ukidanje viza. Po svemu sudeći od 01. januara 2010. možemo da putujemo po celom Šengen prostoru kako hoćemo i kada hoćemo. Zato smo vam spremili vodič kroz najbolje gradove Evrope koje ne smete da propustite. Naš ultimativni spisak počinjemo Budimpeštom – glavnim gradom Mađarske, koja nam je najbliža evropska prestonica a po nekima i najlepša. A ako ste već bili odmah očitajte i naš vodič za IKEA prodavnicu u Budimpešti.

 

Pročitajte i naše vodiče za putovanja u: Sarajevo, Bratislavu, Atinu, Ljubljanu.

Put do Budimpešte

Do Budimpešte najlakše možete stići autom, vozom, kombijem Gea toursa, ali ni putovanje biciklom nije potpuno nemoguće.

Auto: Put automobilom traje oko 4 sata, ukoliko imate sreće na graničnom prelazu i vozite maksimalnim dozvoljenim brzinama. Od Beograda se vozi autoputem za Novi Sad, preko Subotice, Palića i Horgoš graničnog prelaza. U Mađarsku ne smete da unesete hranu i piće, a dozvoljen je samo jedan box cigareta po automobilu. Nemojte se iznenaditi ako vas pitaju gde idete i zašto ili kuckaju po automobilu – to je standardna procedura. Od Horgoša se vozi samo pravo do Budimpešte. Saobraćajne oznake su veoma dobre i pomoćiće vam da se snađete i bez GPS uređaja. Ograničenje na autoputu u Mađarskoj je 130 KMh, a putarina se plaća kupovinom vinjeta odmah iza graničnog prelaza. Koštaju 8 evra za 4 dana i 14 za 10 dana i nikako ne pokušavajte da ih ne kupite pošto elektronski sistem automatski proverava sve registracije. Parkiranje se u centru Budimpešte plaća radnim danima od 8 do 8, a postoje i brojni parkinzi. Ukoliko ne želite da auto ostavite u garaži ili na periferiji van parking zona jednostavno u Pošti platite dnevnu kaznu koju će vam zakačiti za auto. Ona košta oko 15 evra, a plaća se samo u pošti kojih ima svuda po gradu. Uplatnicu popunite uz pomoć nekog od ljubaznih Mađara.

Voz: Vozom se do Budimpešte putuje oko 6 sati, a povratna karta košta 2400 dinara. Izađite na Keleti stanici odakle vas Crveni metro vodi do centra i Deak Ferenc Ter stanice na kojoj možete uhvatiti i neku od druge dve linije metroa.

Kombi Gea Tours: Košta 40 evra u jednom pravcu, ili 70 evra za povratnu kartu. Doćiće po vas na bilo koju adresu a put traje između 4 i 6 sati u zavisnosti od vozača i broja putnika koji se razvoze po gradu. Kombiji su udobni i pouzdani.

Smeštaj i grad

Budimpešta kao omiljena turistička destinacija pruža brojne mogućnosti za smeštaj. Višak stambenog prostora je "kriv" što u gradu postoje brojni hosteli koji su jeftini, čisti i na dobrim lokacijama. Potražite ih po Internetu i obavezno rezervišite smeštaj mailom, ali nećete puno ni tražiti ako odete na neviđeno. Za one zahtevnije tu je veliki raspon hotela – od onih ekonomskih za školske ekskurzije pa do luksuznih i našeg omiljenom Four Season ispred koga možete da parkirate vaš Aston Martin, a posluga u belim rukavicama će ga pričuvati dok vi pijuckate espreso sa pogledom na tvrđavu u Budimu. Budimpešta je nastao od dva srednjevekovna grada – Budima i Pešte, a na ovom mestu su još Rimljani osnovali prvo naselje koje se zvalo Aquincum.

Gradski prevoz i Metro

Budimpeštanski metro je drugi najstariji na svetu iz 1894. godine (posle londonskog), a prva linija (žuta) i dalje saobraća i potpuno je autentičnog izgleda kao pre 100 godina. Sistem prevoza je veoma dobar, a Metro pruža najbrži i najbolji prevoz po celom gradu. Karta košta oko jednog evra i dovoljna je za jednu vožnju. Nikada, baš nikada se nemojte švercovati pošto će vas sigurno uhvatiti a onda ste u problemu. Na nekoliko stanica se linije metroa preklapaju pa možete da presedate. Najveća je Deak Ferenc Ter nedaleko od Vaci ulice gde se susreću sve tri linije.

Ne propustite

U centru Pešte obiđite Vaci ulicu, pređite lančanim mostom do Budima i popnite se na tvrđavu. Trg Heroja je omiljena destinacija turista, a ako imate vremena uđite u Muzej moderne umetnosti i obavezno pronađite našu ambasadu, bivšu kuću Jovana Dučića koju je dobio na poklon od mađarske grofice. Ukoliko imate višak vremena obiđite i Balaton jezero, ili gradić Vac do koga se može stići i biciklima i nalazi se 30-ak kilometara od centra na Dunavu.

Ukoliko ste planirali i šoping ne propustite Ikea i H&M prodavnice. U Budimpešti su dva Ikea tržna centra – prvi je na poslednjoj stranici crvenog metroa pored Arkad tržnog centra, dok je drugi na putu za Beč. H&M ćete pronaći u Vaci ulici i tržnim centrima Arkad i Arena. Drugi centar se nalazi pored Keleti železničke stanice.

Ne propustite ni da obiđete klub Szimpla i obavezno probajte čuveni sendvič sa sirom koji ide tako dobro uz točeno mađarsko Dreher pivo. U nekom od kafića uzmite besplatni Budapest Funzine u kome ‘ete pronaći sva aktuelna dešavanja u gradu na Engleskom jeziku, a usput slušajte MR2 radio na frekvenciji 98.8 MHz koji pušta evropske hitove i ponekad malo zabrlja sa Goranom Bregovićem, ali čak i on dobro zvuči kada ste u Budimpešti.

Osnovne fraze na Mađarskom:

Juno potkivano – Dobar dan
Ksnm – Hvala
Si ja – Zdravo
Uj – Novo
A primetićete i čitavu gomilu sličnih reči: Šargarepo, Kelerabo, Beč, Pošta…

Ako ste nestrpljivi i ne možete da čekate prvi januar – zovite Mađarsku ambasadu i zakažite razgovor za vizu.

Pročitajte i naše vodiče za putovanja u: Sarajevo, Bratislavu, Atinu, Ljubljanu.

8 KOMENTARI

  1. szimpla i szimpla sendvic se nikako ne smeju propustiti 🙂
    a ja bih dodala i kafic farger (kod zgrade madjarske nacionalne televizije)

  2. Ana, a virsla u ikei za 100huf 🙂
    Majo, ovo nije nista od onog sta sve moze da se radi u bp…ajd predlozi ti nesto..:)

  3. jao jaaao! Pa prevod vam je uzasan i pre svega jako smesan jer ni ne slici pravom izgovoru pa cu pomoci jer govorim malo madjarski…ne daj Boze se javiti nekom u madjarskoj sa juno potkivano 🙂 ukocice se od smeha…Znaci nije Juno potkivano, nego JONAPOT KIVANOK!Onaj ksnm je jos i ok…Pozdrav 🙂

Comments are closed.