Gradski život

Brazilija

Veličanstvena brazilska utopija slavi 50. rođendan

Brazilija
Brazilija

Za ljubitelje sporta kada se kaže Brazil, prva asocijacija je fudbal, za one koji vole vrele zvuke latino muzike tu su samba ili bosa nova, fanovima dobrog provoda i spektakla kroz glavu prolaze scene ludog karnevala u Riju, a pak, mi koji volimo arhitekturu odmah pomislimo na Braziliju, remek delo internacionalnog stila izvan Evrope i Amerike.

Ukoliko ste raspoloženi da se upoznate sa Brazilijom i sebi to možete priuštiti, predlažemo da na svom putu do Rija – gde je mnogo zabavnije – obiđete i ovaj dragulj modernizma.

Iako manje poznat od Rija, Brazilija je, zapravo, glavni grad Brazila, i trenutno obeležava jubilarni 50. rođendan.

Grad je izgrađen prema planu koji je izradio Lusio Kosta, a inaugurisan je 1960. godine. Ono što čini posebno zanimljivim ovaj plan, nazvan “Plano Piloto”, je da gledan iz vazduha podseća na pticu u letu: glava i vrat su namenjeni za smeštanje ministarstava i zvaničnih institucija, krila su predviđena za rezidencijalne zone, dok rep čine objekti za zabavu i rekreaciju.

Plemenita ideja za nastanak ovoga plana bila je da se stvori grad jednakih, odnosno da se smanje dobro poznate drastične podele u Brazilu na iznimno bogate i siromašne koji žive u favelama – do čega, nažalost, nikada nije došlo. Pored toga, Brazilija, po nekim mišljenjima, predstavlja utopiju i po tome što je “bezlična”, odnosno da je u toj proračunatoj futurističkoj svedenosti potpuno zapostavljen ljudski faktor.

Glavni arhitekta Brazilije bio je Oskar Nimajer čija se najznačajnija dela nalaze upravo u ovom gradu. Nimajerov “pièce de résistance” je čuvena Katedrala, a impresivna je i zgrada Nacionalnog kongresa.

Iako se Brazilija smatra najbezbednijim gradom u Brazilu – pre svega zbog prisustva vladinih institucija i velikog broja stranih diplomata i političara – mnogi kao veliku manu navode da je Brazilija dosadna, toliko da lokalnom stanovništvu nije problem da skoknu do Rija – udaljenog preko 1000 kilometara – radi provoda. Ali, glavni aerodrom u Braziliji dobro funkcioniše i ima redovne letove ka ostalim destinacijama u Brazilu, tako da možete da dozvolite sebi dan-dva da obiđete ovaj grad koji u celini izgleda kao iz SF stripova.

Pročitajte još par zanimljivih činjenica koje (ni)ste znali o glavnom gradu Brazila:

1. Prema legendi italijanski svetac Don Bosko usnio je san 1883. godine u kojem je opisao grad iz budućnosti koji se nalazi na mestu današnje Brazilije.

2. Glavni grad Brazila od 1763 – 1960. bio je Rio de Žaneiro. Odluka da se prestonica premesti bliže geografskom centru Brazila doneta je još 1891, ali realizovana tek izgradnjom Brazilije, po naredbi predsednika Juselina Kubičeka.

3. Izgradnja Brazilije počela je 1956. na terenu koji je u to vreme bio potpuna pustahija, i trajala je 41 mesec pod sloganom “50 godina napretka za samo 5 godina”, iscrpevši državne fondove do te mere da je zemlja bila gotovo na ivici bankrotstva.

4. Brazilija je trebalo da primi samo oko 500.000 stanovnika, danas ih ima oko 2.5 miliona (docnije su originalnom planu priključeni brojni okruzi)

5. Prema originalnom planu Lusija Koste zamišljeno je da se saobraćaj u Braziliji odvija bez zastoja, te zbog toga nisu bili predviđeni semafori. Danas Brazilija zbog porasta stanovništva i pojačanog saobraćaja ima semafore kao i bilo koji drugi grad na svetu.

6. Ako se nađete u Braziliji – puno sreće sa kretanjem kroz grad pošto ulice nemaju imena, samo slova i brojeve (skraćenice za nazive određenog sektora npr. SQS/SQN za rezidencijalne delove)  – ali, neće biti problema ako savladate sistem po kojem su adrese poređane.

7. Prestonica Brazila jedini je grad podignut u XX veku koji se našao na UNESKO listi kulturnog nasleđa.

8. Brazilija je četvrti grad po veličini u Brazilu

9. Rio De Žaneiro, nekadašnja prestonica Brazila udaljen je 1160 kilometara od Brazilije

10. Tokom posete Braziliji 1961. godine, ruski kosmonaut Juri Gagarin navodno je izjavio: “osećam se kao da sam kročio na neku drugu planetu, a ne na Zemlju”.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 

Više uGradski život

Muzej iluzija u Beogradu

Muzej iluzija u Beogradu

Muzej iluzija otvoren u Beogradu u Nušićevoj

Domino Magazin 22.05.2018
Danska ministarka razbesnela muslimane

Danska ministarka razbesnela muslimane

Predlaže da odu na poduži odmor

Domino Magazin 22.05.2018
Kako prepoznati toksičnu plastiku?

Kako prepoznati toksičnu plastiku?

Dramatično: Ima je čak i u igračkama i mnogo je gora nego što ste mislili

Domino Magazin 22.05.2018
Kada je prekasno za učenje jezika?

Kada je prekasno za učenje jezika?

I da li ćete ikada moći da govorite kao rođeni u drugoj zemlji?

Domino Magazin 21.05.2018
Jezero koje može da ubije sve oko sebe

Jezero koje može da ubije sve oko sebe

Svake sekunde može da eksplodira

Domino Magazin 21.05.2018
Kako su farmerke stigle u Jugoslaviju i Srbiju

Kako su farmerke stigle u Jugoslaviju i Srbiju

Levi's 501 slavi 145 godina

Domino Magazin 21.05.2018
Japanska železnica se ponovo izvinjava

Japanska železnica se ponovo izvinjava

Novi skandal zbog 25 sekundi

Domino Magazin 21.05.2018
3 znaka da je restoran loš

3 znaka da je restoran loš

Otkriva ih čuveni kuvar Gordon Ramsay

Domino Magazin 18.05.2018
Pluton ponovo postaje planeta

Pluton ponovo postaje planeta

Pravda za Pluton

Domino Magazin 18.05.2018
70 godina Građevinskog fakulteta

70 godina Građevinskog fakulteta

Sedam decenija duge istorije a da to niste ni znali

Domino Magazin 17.05.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.