Bravo: Antivakserski idioti će morati na sud
Gradski život

Bravo: Antivakserski idioti će morati na sud

Epidemija malih boginja u Beogradu će trajati mesecima ali stižu tužbe protiv antivaksera

flickr: Carlos Reusser Monsalvez
Bravo: Antivakserski idioti će morati na sud

Grupa lekara i roditelja sakupila je dokazni materijal i podneće 35 krivičnih prijava protiv javnih ličnosti, administratora grupa i drugih koji se protive vakcinisanju dece i šire dezinformacije i paniku.

Među njima su Jelena Karleuša, Mirjana Bobić Mojsilović, Maja Volk, Miroljub Petrović i pojedini lekari zbog kojih je, kako smatraju u grupi, rapidno opao broj vakcinisane dece, što je prouzrokovalo epidemiju malih boginja u Srbiji.

Predsednik grupe “Pedijatrija zasnovana na dokazima”, pedijatar Tomislav Stevanović, kaže za Danas da su više od 500 članova grupa i potpisnika peticije protiv antivakcinaša dali pristanak na izjavu o krivičnoj prijavi.

– Takođe smo sakupili neophodnu dokumentaciju, pismene i video dokaze, u vezi sa delovanjem svih ličnosti protiv kojih ćemo podneti krivičnu prijavu. Društvenu inicijativu protiv antivakcinaša u Srbiji pokrenuli su pre svega mladi roditelji, a mi lekari smo im se u tome pridružili – kaže Stevanović.

Udruženja “Građani protiv šarlatanstva” i “Pedijatrija zasnovana na dokazima” oformili su grupu koja je pravnim putem krenula u borbu protiv antivakcinalnog lobija. NJihov advokatski tim već je prosledio obiman materijal tužilaštvu u Beogradu protiv doktorke Jovane Stojković, zbog neetičkog obavljanja posla i širenja panike u vezi sa vakcinama.

Koliko je antivakcinalni lobi u Srbiji jak, najviše svedoči podatak da broj vakcinisane dece u Srbiji nikada nije bio manji, a da je čak najniži u pojedinim centralnim gradskim opštinama Beograda, gde je svega trećina dece predškolskog uzrasta vakcinisano.

– Zbog velikog broja nevakcinisane dece u Beogradu, epidemija malih boginja u glavnom gradu se ne može lako i brzo zaustaviti. Trajaće mesecima, o tome nema dileme – kaže za Danas Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Iako je obuhvat MMR vakcinom od pojave epidemije povećan na nivou Srbije i približava se procentu 95, što je preduslov za kolektivnu imunizaciju, doktor Kon naglašava da se taj procenat ne odnosi na Beograd, gde je broj vakcinisanih, posebno u predškolskom uzrastu, i dalje ispod 80 odsto.

– Što se Beograda tiče, ukupna vakcinisanost još nije dovoljna da bi došlo do zaustavljanja epidemije. Posebno u predškolskom uzrastu, gde je procenat vakcinisanosti i dalje nizak. Kod dece rođene 2014. i 2015. manji je od 80 odsto. Slična situacija je i za 2013. i 2012. godište. Najviše obolelih će biti u sredinama gde je najmanji procenat vakcinisanih, a deca idu u kolektive, kao i u nehigijenskim naseljima – naglašava Kon, dodajući da na široj teritoriji Beograda može doći do prenošenja virusa malih boginja i njegovog dužeg održavanja.

– Postojaće sredine u kojima neće biti malih boginja, gde je visok procenat vakcinisanih ili gde nema puno dečijih kolektiva. Širenje virusa zavisi od ukupnog kolektivnog imuniteta, a svaka sredina koja nema procenat vakcinisanih iznad 95 odsto je ugrožena. Na sreću, sve manje je takvih sredina, ali Beograd nije među njima i u tom smislu je najosetljiviji – naglašava Kon.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od oktobra 2017. na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 555 slučajeva malih boginja, od kojih su 174 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak. Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba (90 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Više od trećine obolelih je bilo hospitalizovano. danas

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Počelo ćišćenje Pacifika  %Post Title

Počelo ćišćenje Pacifika

Sistem Ocean Cleanup kupi plastiku

Domino Magazin 19.09.2018
Zemlja je puna dijamanata  %Post Title

Zemlja je puna dijamanata

Ali ima začkoljica

Domino Magazin 19.09.2018
Zašto su imbecili bogati?  %Post Title

Zašto su imbecili bogati?

A pametni ljudi nemaju para

Domino Magazin 18.09.2018
Dalaj Lama iznenadio sve izjavom o Evropi  %Post Title

Dalaj Lama iznenadio sve izjavom o Evropi

Izbeglice treba da se vrate kući

Domino Magazin 18.09.2018
Stižu oluje kakve nikad nismo videli  %Post Title

Stižu oluje kakve nikad nismo videli

Dramatična prognoza

Domino Magazin 18.09.2018
Na Antarktiku se pojavilo nešto čudno  %Post Title

Na Antarktiku se pojavilo nešto čudno

Tajni grad?

Domino Magazin 17.09.2018
Kada ste prvi put bili u IKEA?  %Post Title

Kada ste prvi put bili u IKEA?

Imamo iznenađenje za vas

Domino Magazin 17.09.2018
Kako je IKEA uspela ono što niko drugi nije?  %Post Title

Kako je IKEA uspela ono što niko drugi nije?

Pošaljite nam vaše priče povodom 75 godina kompanije

Domino Magazin 17.09.2018
Pronađena najstarija pivara na svetu  %Post Title

Pronađena najstarija pivara na svetu

Od pre 13.000 godina pronađena u pećini u Izraelu

Domino Magazin 17.09.2018
Nešto čudno se dešava u Međunarodnoj svemirskoj stanici  %Post Title

Nešto čudno se dešava u Međunarodnoj svemirskoj stanici

Kao u romanu Artura Klarka

Domino Magazin 17.09.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.