Slika: Bravo: Antivakserski idioti će morati na sud
Gradski život

Bravo: Antivakserski idioti će morati na sud

Epidemija malih boginja u Beogradu će trajati mesecima ali stižu tužbe protiv antivaksera

flickr: Carlos Reusser Monsalvez
Bravo: Antivakserski idioti će morati na sud

Grupa lekara i roditelja sakupila je dokazni materijal i podneće 35 krivičnih prijava protiv javnih ličnosti, administratora grupa i drugih koji se protive vakcinisanju dece i šire dezinformacije i paniku.

Među njima su Jelena Karleuša, Mirjana Bobić Mojsilović, Maja Volk, Miroljub Petrović i pojedini lekari zbog kojih je, kako smatraju u grupi, rapidno opao broj vakcinisane dece, što je prouzrokovalo epidemiju malih boginja u Srbiji.

Predsednik grupe “Pedijatrija zasnovana na dokazima”, pedijatar Tomislav Stevanović, kaže za Danas da su više od 500 članova grupa i potpisnika peticije protiv antivakcinaša dali pristanak na izjavu o krivičnoj prijavi.

– Takođe smo sakupili neophodnu dokumentaciju, pismene i video dokaze, u vezi sa delovanjem svih ličnosti protiv kojih ćemo podneti krivičnu prijavu. Društvenu inicijativu protiv antivakcinaša u Srbiji pokrenuli su pre svega mladi roditelji, a mi lekari smo im se u tome pridružili – kaže Stevanović.

Udruženja “Građani protiv šarlatanstva” i “Pedijatrija zasnovana na dokazima” oformili su grupu koja je pravnim putem krenula u borbu protiv antivakcinalnog lobija. NJihov advokatski tim već je prosledio obiman materijal tužilaštvu u Beogradu protiv doktorke Jovane Stojković, zbog neetičkog obavljanja posla i širenja panike u vezi sa vakcinama.

Koliko je antivakcinalni lobi u Srbiji jak, najviše svedoči podatak da broj vakcinisane dece u Srbiji nikada nije bio manji, a da je čak najniži u pojedinim centralnim gradskim opštinama Beograda, gde je svega trećina dece predškolskog uzrasta vakcinisano.

– Zbog velikog broja nevakcinisane dece u Beogradu, epidemija malih boginja u glavnom gradu se ne može lako i brzo zaustaviti. Trajaće mesecima, o tome nema dileme – kaže za Danas Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Iako je obuhvat MMR vakcinom od pojave epidemije povećan na nivou Srbije i približava se procentu 95, što je preduslov za kolektivnu imunizaciju, doktor Kon naglašava da se taj procenat ne odnosi na Beograd, gde je broj vakcinisanih, posebno u predškolskom uzrastu, i dalje ispod 80 odsto.

– Što se Beograda tiče, ukupna vakcinisanost još nije dovoljna da bi došlo do zaustavljanja epidemije. Posebno u predškolskom uzrastu, gde je procenat vakcinisanosti i dalje nizak. Kod dece rođene 2014. i 2015. manji je od 80 odsto. Slična situacija je i za 2013. i 2012. godište. Najviše obolelih će biti u sredinama gde je najmanji procenat vakcinisanih, a deca idu u kolektive, kao i u nehigijenskim naseljima – naglašava Kon, dodajući da na široj teritoriji Beograda može doći do prenošenja virusa malih boginja i njegovog dužeg održavanja.

– Postojaće sredine u kojima neće biti malih boginja, gde je visok procenat vakcinisanih ili gde nema puno dečijih kolektiva. Širenje virusa zavisi od ukupnog kolektivnog imuniteta, a svaka sredina koja nema procenat vakcinisanih iznad 95 odsto je ugrožena. Na sreću, sve manje je takvih sredina, ali Beograd nije među njima i u tom smislu je najosetljiviji – naglašava Kon.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od oktobra 2017. na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 555 slučajeva malih boginja, od kojih su 174 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak. Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba (90 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Više od trećine obolelih je bilo hospitalizovano. danas

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Pilotkinja spasila 261 putnika

U poslednjem trenutku izbegla sudar

Domino Magazin 16.02.2018
SO: luda priča koju niste čuli

I zašto antivakseri uopšte ne bi trebalo da je koriste?

Domino Magazin 14.02.2018
Kako izgleda jedan dan Elona Muska

Sada mu možda i ne zavidite...

Domino Magazin 14.02.2018
Svet uopšte ne izgleda kao na mapama

Sve vreme su vas lagali

Domino Magazin 14.02.2018
Ovo je najstrašniji video sa robotima do sada

Kuce sada otvaraju vrata, sutra će nas sve pobiti

Domino Magazin 14.02.2018
11 svetskih metropola ostaje bez vode

Mnogo brže nego što možete da zamuislite

Domino Magazin 14.02.2018
Kolike su šanse da pobedite u kazinu?

Male, ali evo procenata

Domino Magazin 13.02.2018
Kako prepoznati stvarno dobru biznis ideju

Da se i vi najzad obogatite!

Domino Magazin 13.02.2018
Sada znamo kako je izgledala najlepša žena sveta

Egipatska kraljica Nefertiti

Domino Magazin 13.02.2018
Bili smo na mesecu 12 puta i ostavili haos

180.000 tona đubreta tačnije

Domino Magazin 13.02.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.