Bravo: Antivakserski idioti će morati na sud
Gradski život

Bravo: Antivakserski idioti će morati na sud

Epidemija malih boginja u Beogradu će trajati mesecima ali stižu tužbe protiv antivaksera

flickr: Carlos Reusser Monsalvez
Bravo: Antivakserski idioti će morati na sud

Grupa lekara i roditelja sakupila je dokazni materijal i podneće 35 krivičnih prijava protiv javnih ličnosti, administratora grupa i drugih koji se protive vakcinisanju dece i šire dezinformacije i paniku.

Među njima su Jelena Karleuša, Mirjana Bobić Mojsilović, Maja Volk, Miroljub Petrović i pojedini lekari zbog kojih je, kako smatraju u grupi, rapidno opao broj vakcinisane dece, što je prouzrokovalo epidemiju malih boginja u Srbiji.

Predsednik grupe “Pedijatrija zasnovana na dokazima”, pedijatar Tomislav Stevanović, kaže za Danas da su više od 500 članova grupa i potpisnika peticije protiv antivakcinaša dali pristanak na izjavu o krivičnoj prijavi.

– Takođe smo sakupili neophodnu dokumentaciju, pismene i video dokaze, u vezi sa delovanjem svih ličnosti protiv kojih ćemo podneti krivičnu prijavu. Društvenu inicijativu protiv antivakcinaša u Srbiji pokrenuli su pre svega mladi roditelji, a mi lekari smo im se u tome pridružili – kaže Stevanović.

Udruženja “Građani protiv šarlatanstva” i “Pedijatrija zasnovana na dokazima” oformili su grupu koja je pravnim putem krenula u borbu protiv antivakcinalnog lobija. NJihov advokatski tim već je prosledio obiman materijal tužilaštvu u Beogradu protiv doktorke Jovane Stojković, zbog neetičkog obavljanja posla i širenja panike u vezi sa vakcinama.

Koliko je antivakcinalni lobi u Srbiji jak, najviše svedoči podatak da broj vakcinisane dece u Srbiji nikada nije bio manji, a da je čak najniži u pojedinim centralnim gradskim opštinama Beograda, gde je svega trećina dece predškolskog uzrasta vakcinisano.

– Zbog velikog broja nevakcinisane dece u Beogradu, epidemija malih boginja u glavnom gradu se ne može lako i brzo zaustaviti. Trajaće mesecima, o tome nema dileme – kaže za Danas Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Iako je obuhvat MMR vakcinom od pojave epidemije povećan na nivou Srbije i približava se procentu 95, što je preduslov za kolektivnu imunizaciju, doktor Kon naglašava da se taj procenat ne odnosi na Beograd, gde je broj vakcinisanih, posebno u predškolskom uzrastu, i dalje ispod 80 odsto.

– Što se Beograda tiče, ukupna vakcinisanost još nije dovoljna da bi došlo do zaustavljanja epidemije. Posebno u predškolskom uzrastu, gde je procenat vakcinisanosti i dalje nizak. Kod dece rođene 2014. i 2015. manji je od 80 odsto. Slična situacija je i za 2013. i 2012. godište. Najviše obolelih će biti u sredinama gde je najmanji procenat vakcinisanih, a deca idu u kolektive, kao i u nehigijenskim naseljima – naglašava Kon, dodajući da na široj teritoriji Beograda može doći do prenošenja virusa malih boginja i njegovog dužeg održavanja.

– Postojaće sredine u kojima neće biti malih boginja, gde je visok procenat vakcinisanih ili gde nema puno dečijih kolektiva. Širenje virusa zavisi od ukupnog kolektivnog imuniteta, a svaka sredina koja nema procenat vakcinisanih iznad 95 odsto je ugrožena. Na sreću, sve manje je takvih sredina, ali Beograd nije među njima i u tom smislu je najosetljiviji – naglašava Kon.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od oktobra 2017. na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 555 slučajeva malih boginja, od kojih su 174 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak. Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba (90 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Više od trećine obolelih je bilo hospitalizovano. danas

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Da li je stvarno pronađen grob Aleksandra Makedonskog?  %Post Title

Da li je stvarno pronađen grob Aleksandra Makedonskog?

Najveće otkriće ovog veka: Možda i nije nemoguće

Domino Magazin 17.07.2018
Koliko će koštati karta za turističku raketu  %Post Title

Koliko će koštati karta za turističku raketu

Put u svemir nije jeftin

Domino Magazin 17.07.2018
Šta je jeo Ledeni Čovek Eci?  %Post Title

Šta je jeo Ledeni Čovek Eci?

Mastan i ne previše ukusan poslednji obrok

Domino Magazin 17.07.2018
Koliko pas može da idrži u vrelom autu?  %Post Title

Koliko pas može da idrži u vrelom autu?

Manje nego što mislite

Domino Magazin 16.07.2018
15 neverovatnih stvari o Rusiji  %Post Title

15 neverovatnih stvari o Rusiji

Najveća zemlja sveta je mnogo zanimljivija nego što ste mislili

Domino Magazin 16.07.2018
RHMZ upozorenje: Ponovo kiša u Srbiji  %Post Title

RHMZ upozorenje: Ponovo kiša u Srbiji

I to obilne padavine

Domino Magazin 16.07.2018
NASA objavila fotografiju novorođene planete  %Post Title

NASA objavila fotografiju novorođene planete

Kao Jupiter ali jača i toplija

Domino Magazin 16.07.2018
Otkriven misteriozni crni sarkofag u Aleksandriji  %Post Title

Otkriven misteriozni crni sarkofag u Aleksandriji

Najveći do sada

Domino Magazin 13.07.2018
Severna Koreja ucenjivala izrael?  %Post Title

Severna Koreja ucenjivala izrael?

Milijarda dolara ili nuklearka!

Domino Magazin 13.07.2018
Nekada ne shvatamo kolika je snaga demokratije  %Post Title

Nekada ne shvatamo kolika je snaga demokratije

Zaboravili smo kako je to provesti ceo životni vek u komunističkoj diktaturi

Domino Magazin 12.07.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.