Ovo što vidite na slici je unutrašnjost fuzionog reaktora koji bi mogao da promeni našu civilizaciju iz temelja. Zamislite avione koji imaju neograničen domet, ili napajanje strujom čitavih gradova iz obične kamionske prikolice.

Evo o čemu se radi.

Fuzija je sveti gral jeftine i dostupne energije i naučnici već decenijama pokušavaju da je pokrenu. Ipak, do sada nisu imali neke rezultate. Takođe, trebalo bi da znate da zvezde pa i naše sunce koriste upravo nuklearnu fuziju.

A sada su inženjeri iz laboratorije Skunk Works vojnog giganta Lockheed Martin na tragu nečeg velikog. Njihov reaktor je veličine avionskog motora i misle da će već za 10 godina moći da se koristi u širokoj upotrebi.

Vođa projekta doktor Thomas McGuire kaže da su primenili sasvim nove ideje u izradi reaktora što je omogućilo da se on smanji za 10 puta ali i da proizvede velikih 500 MW energije.

A to znači da će moći da se koristi u najrazličitijim uslovima. Skunk Works saopštava da će moći da se koristi kao izvor energije za bukvalno bilo šta. Od svemirskih brodova, do aviona i brodova ili običnu proizvodnju energije za neke gradove ili regione.

Uz sve to, ova tehnologija bi omogućila praktično neograničenu količinu čiste energije, gde god nam zatreba kada god nam zatreba.

Najbolje od svega je što to kaže Lockheed Martin, jedna od najvećih tehnoloških korporacija na svetu, a ne neki ludak koji misli da je u garaži napravio auto koji radi na vodu.

Nuklearna fuzija je inače proces tokom kojeg se više atomskih jezgara spajaju formirajući jedno teže jezgro. Uz to oslobađajući ogromnu količinu energije baš kao što se dešava na suncu. Sa druge strane, nuklerna fisija je proces dobijanja energije cepanjem jezgara teških elemenata i on se koristi u nuklearnim elektranama.

Do nuklearne fuzije dolazi i prilikom eksplozije atomske bombe. Upravo zbog ogromne energije koju može da stvori, naučnicima je oduvek bio problem da fuziju pokrenu u kontrolisanom okruženju.

Istraživači iz Lockheed Martina smatraju da bi njihov reaktor veličine recimo kamionske prikolice mogao da nedeljama napaja omanji grad od recimo 80.000 ljudi električnom energijom.

 

Mcguire dodaje da će ovaj izum bukvalno iz temelja promeniti našu civilizaciju. I jedva čekamo!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime