Mislite da su Rolex sat, Louis Vuitton torbe ili skupi džipovi statusni simboli? Da jesu, ali samo u primitivnim društvima.

Super bogati na zapadu imaju malo drugačije navike piše Business Insider.

Elizabeth Currid-Halkett se ovom temom bavi u knjizi “The Sum of Small Things: A Theory of an Aspirational Class”.

Ona kaže da je “neprimetna potrošnja” nova odlika bogatih. I to je sasvim suprotno od upadljive potrošnje u okviru koje se materijalna dobra koriste za pokazivanje društvenog statusa, što je bila odlika starijih generacija na zapadu, kao i bogataša u siromašnim zemljama.

Currid-Halkett objašnjava da pokazivanje bogatstva više nije aktuelno. Tako je u SAD 1 posto najbogatijih trošilo značajno manje na materijalističke vrednosti u odnosu na 2007. godinu.

Ali za šta onda koriste taj silni novac?

Pa, naši bogataši u Armani farmerkama i Paccioti cipela će se malo iznenaditi.

“Nova elita će potvrditi svoj društveni status ulažući u obrazovanje i kulturni kapital”, objašnjava Currid-Halkett i dodaje da bogati sve više pažnje posvećuju edukaciji, zdravlju i društvenom potencijalu.

Sve to su nematerijalne stvari, ali mogu da koštaju mnogo više od torbe koju bi poželeli oni sa manje novca.

Takođe, Currid-Halkett objašnjava da ovakva potrošnja dugoročno cementira status elite koji se tako reprodukuje na decu, što nije slučaj sa luksuznom robom. Tako 1 posto najbogatijih troši 860 posto više od nacionalnog proseka na obrazovanje. Ni to nije sve. I bogati roditelji će sve vreme ulagati u svoje znanje, što je još jedan način za pokazivanje višeg društvenog statusa i prepoznavanje ljudi sličnog socijalnog okruženja.

Na kraju, prepoznatljivo za elite je i zdravlje, odnosno vitka linija i telo o kome se vodi računa. To pokazuje da moderne elite iz razvijenih zemalja više od ostalih vode računa o ishrani i navikama.

Umesto u tržnim centrima, slobodno vreme će provesti u prirodi i na putovanjima.

A sada razmislite kako je u Srbiji…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime