Bogate države ne poštuju Pariski klimatski sporazum, najnovije je istraživanje.

Iako su se obavezale da će smanjiti emisije gasova staklene bašte u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom, bogate zemlje ne poštuju ovaj dogovor. I dalje daju više od pola biliona dolara godišnje za projekte fosilnih goriva, piše sciencealert.com.

Prema najnovijem istraživanju zemlje G20 su od početka pandemije sektorima koji troše fosilna goriva obećale najmanje 170 milijardi dolara javnog novca kroz subvencije, poreske olakšice, rabate, finansijske podsticaje.

“Vlade G20 nisu bile na putu da ispune svoje obaveze iz Pariskog sporazuma o ukidanju podrške fosilnim gorivima. Sada se razočaravajuće kreću u suprotnom smeru,” rekla je Anna Geddes iz Međunarodnog instituta za održivi razvoj, koji je jedan od koautora nove studije.

Očekivalo se da će pandemija podstaći vlade da ulažu u čistu energiju. Ali to se nije desilo.

Prema ovom istraživanju ni jedna država nije postigla napredak u skladu sa postizanjem ciljeva Pariskog sprazuma.

Kada bi cene fosilnih goriva bile bez subvencija 2015. godine globalna emisija CO2 bila bi 28 odsto manja a smrtnost zbog zagađenja vazduha fosilnim gorivima čak 46 odsto niža, piše u jednom dokumentu Međunarodnog monetaranog fonda.

Zaključuje se da je većina zemalja G20 postigla loše rezultate zbog nedostatka transparentnosti i kontinuirane podrške za energiju zasnovanu na fosilnim gorivima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime