Čuveni filantrop Bill Gates ima plan za iskorenjivanje malarije. Koji zvuči kao zaplet treš SF filma, ali bi i pored toga mogao da uspe i mnoge ljude spasi rizika od zaraze.

Gates ulaže četiri miliona dolara u projekat stvaranja genetski modifikovanih komaraca, koji će se međusobno uništavati kroz seks, piše New York Post.

Radi se o poprilično hrabrom i neobičnom pokušaju da se stane na kraj malariji, smrtonosnoj bolesti koja se obično prenosi ugrizom zaraženih komaraca.

Gates će koristiti sredstva iz svoje dobrotvorne organizacije Bill and Melinda Gates Foundation, za iskorenjivanje malarije – “unutar jedne generacije”.

Plan je stvaranje genetski modifikovanih muških komaraca koji se pare sa ženkama u divljini. Samo ženke komaraca grizu pa bi Gatesova armija GMO komaraca bila sigurna za ljude.

Ono što je bitno je da ti muški komarci imaju gen koji se tokom parenja prenosi, a zahvaljujući tom genu, potomci oplođene ženke umiru pre zrelosti.

Sve radi britanska firma Oxitec, koja je proizvod nazvala Friendly Mosquitos.

Oxitec je već uradio slično u borbi sa zika virusom. U nekim područjima, populacija komaraca zaražena virusom zika smanjila se za čak 90 posto.

Prvi ovakvi komarci će biti spremni za isprobavanje do 2020. godine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime