Novi korona virus covid 19 promenio je način života na razne načine. Sigurno ste i sami primetili više biciklista ovih dana na ulicama. A možda ste i sami zaljubljenik u ovu vrstu vožnje. I to je sjajno, bicikli ne samo što su zdravi već i smanjuju rizike od korone.

U vreme rapidnog širenja virusa javni prevoz nije radio pa je bio problem prebaciti se sa jednog na drugi kraj grada. Tako je bicikl postao takoreći glavno prevozno sredstvo u Beogradu, ali i mnogim drugim gradovima. Doduše bicikl je u Vojvodini omiljen prevoz a sada se pokazao i kao odličan izbor i u drugim mestima.

Mnoge zemlje su upravo zahvaljujući pandemiji shvatile da bi trebalo poboljšati saobraćajnu infrastukturu za što povoljniji prevoz biciklima.

Tako je recimo u SAD u martu kupljeno dvorstruko više bicikala nego prošle godine.

U mnogim gradovima se otvaraju ulice za vožnju bicikla ili za šetače a zatvaraju za automobile. Otvaraju se brojne biciklilstičke staze a sve više ljudi ovim dvotočkašima odlazi na posao, na predavanja, u večernji izlazak.

Bicikli donose i ekonomsku i ekološku korist. Ne zagađuju okolinu, nisu opasni za pešake, potrebno je manje protora za njihovo parkiranje. Oni su i jeftiniji za njihove vlasnike, štede im parice koje bi izdvojili za benzin. Takođe, manje je saobraćajnih nesreća.

U našoj zemlji očito ulaganja u infrastrukturu za bicikliste tek predstoji, kao i menjanje navika među građanima. Prihvatanje onoga što je efikasnije, jeftinije, ekološki održivo i kod nas će možda prevagnuti nad vožnjom automobilima jer su već sada gradovi tesni za brojne automobile a da se ne govori o izduvnim gasovima, ekonomskim efektima, bezbednosti.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime