Zagovornici zaštite prirode već poodavno objašnjavaju ljudima da je mnogo zdravije voziti se do posla biciklom ili trotinetom. Da li su oni i rešenej za korona virus?

Pandemija corone 19 sada bez objašnjenja i ubeđivanja menja stavove i donosi drugačija ponašanja.

Kada se otvore firme i ljudi masovno izađu na ulice da bi stigli do posla ili obavili neki posao daleko od kuće, čak i kada proradi gradski prevoz, postavljaće se pitanje koliko je sve to bezbedno. Zato su bicikli i trotineti rešenje.

Mnoge firme u inostranstvu ponudile su svojim zaposlenim električne bicikle u formi samoposluživanja ili kacige ako ih nemaju.

Bicikli su sjajno prevozno sredstvo, što je već decenijama viđeno u mnogim zemljama širom sveta. Kod nas se masovno probijaju tek sporadično, mada su recimo u Vojvodini mnogo više u upotrebi nego u drugim mestima po Srbiji.

Poslednjih godina pojavili su se i trotineti a oni električni mogu da razviju brzinu i preko 30 km na čas.

Biciklisti, oni koji voze trotinete ali i pešaci moraju da ispoštuju mnoga pravila da bi svi bili bezbedni. Deo ulica je svojevremno bio obeležen u Beogradu i nekim drugim gradovima u našoj zemlji, ali se to ne poštuje striktno.

Oni koji voze električne bicikle moraju da budu, zbog brzine, jako obazrivi jer pešaci, pogotovo ako ovi dolaze s leđa, često ne mogu da ih čuju.

U ovo vreme pandemije virusa covid 19 nužno je poštovanje distance i između onih koji voze bicikle ili trotinete.

Takođe se savetuje upotreba maske i rukavica. Naravno, pranje ruku je posle vožnje obavezno.

Savetuje se da pre nego što krenete da vozite bicikl ili trotinet obavezno proverite njegovo stanje, ako treba da ga podmažete, naduvate gume i sve ono što uvek radite posle dužeg stajanja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime