Moguće je da će biti nestašica za praznike i Novu godinu 2022. i možda bi trebalo da kupite poklone na vreme. Problem je u međunarodnom transportu. Troškovi isporuke kontejnerima drastično rastu, ali i pored toga poremećaji izazvani pandemijom korona virusa i dalje prave probleme i čini se da se neće skoro srediti.

Zapravo, čini se da se situacija pogoršava, a kompanije kao što su Adidas, Crocs i Hasbro već upozoravaju na probleme u pripremama za najvažniji period na kraju godine, piše CNN.

“Pritisci na globalne lance snabdevanja nisu ublaženi i ne očekujemo da će se to uskoro dogoditi”, rekao je Bob Biesterfeld, izvršni direktor C. H. Robinsona, jedne od najvećih svetskih logističkih kompanija.

Novi problem je nastao 11. avgusta kada je zatvoren terminal u veoma važnoj luci Ningbo-Zhoushan kod Šangaja zbog bolesti jednog radnika.

A posledica da nema dovoljno kapaciteta je rast cena transporta i to od preko 600 posto na nekim rutama.

Sve to stvara ogroman problem maloprodajnim trgovcima i kompanijama za robu široke potrošnje koje pokušavaju da obnove zalihe uoči zimske praznične sezone na kraju godine.

“Zavladala je nestašica skoro svega, prodavci se bore sa popunjavanjem zaliha jer se roba brzo prodaje i nema vremena da se pripreme za prazničnu sezonu”, dodaje Biesterfeld.

Posledično, za kupce će sve to verovatno značiti više cene i slabiji izbor.

“Kao što smo predviđali već mesecima, kupci će za praznike videti neke prazne police. A ako većinu poklona kupujete preklo interneta, uradite to što pre. Vreme isporuke može biti četiri do šest nedelja”, zaključio je Biesterfeld.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime