Ovih dana desio se najveći pad cena deonica na Wall Streetu u poslednjih šest meseci. Indeks deonica Dow Jones je izgubio preko 600 poena, tačnije opao je za 9,90 odsto.

Širenje virusa i te kako je uzdrmalo berze a rezultati tih promena sigurno neće biti pozitivni i tek će se zbrajati i oduzimati efekti poslovanja.

Generalno na berzama širom sveta došlo je do dramatičnog pada mnogih indeksa. Stručnjaci su konstatovali da je ovo najveći pad od 1987. godine.

U Londonu na berzi najveći gubitnici su firme iz oblasti rudarstva Gelncore i Rio Tinto. Kia je bila njihov najveći kupac ali je sada sve neizvesno.

Njujorška berza beleži velike gubitke.

Evropski indekls vodećih akcija STOXX 600 opao je za 11,5 odsto.

U kriznoj situaciji kakva je ova cena zlata raste ali zato potražnja za naftom opada pa i njena cena.

Države ubacuju novac u svoje privredne tokove ne bi li sprečili kolaps industrijske proizvodnje, finasijskih tokova. Kina je ubacila već 170 miliona dolara za jačanje privrede. I države članice G 20 najrazvijenih zemalja izdvojile su novac za pomoć zemljama.

U SAD odobren je paket pomoći od 15 triliona dolara. U Nemačoj su osigurana neograničena sredstva za preduzeća pogođena korona virusom.

Problem je posebno dramatičan u zemljama u razvoju. Njihovi predstvnici apeluju na međunarodne finansijske organizacije da pomognu u spašavanju nacionalnih privreda i preživljavanju ljudi.

Mnogi čak smatraju da bi kriza mogla da bude veća i duža od velike depresije 1929 godine.