Gradski život

Beogradska Akademija Noćnog Života

Belgrade Nightlife Academy je najšmekerskija akademija na svetu pošto vas uči da se zabavljate i izlazite

Beogradska Akademija Noćnog Života
Beogradska Akademija Noćnog Života

Osnivač IBikeBelgrade biciklističkih tura u Beogradu Ralph der Zijden ima novi projekat za turiste u Beogradu i sve one koji žele da upoznaju pravu dušu našeg grada. Ralph je odgovorio na pitanja Domino Magazina.

Šta je Belgrade Nightlife Academy?

Belgrade Nightlife Academy je najšmekerskija akademija na svetu, pošto naši studenti uče kako da izlaze i zabavljaju se. U mnogim gradovima širom sveta imate klubske vodiče koji turiste vode na proverena mesta gde mogu da piju jeftino. U Beogradu takođe postoji nekoliko kompanija koje imaju sličnu ponudu. Akademija podrazumeva da polaznici mogu da piju, ali mi nudimo i više. Naši profesori sve polaznike uče o tradicijama Beograda i Srbije koje su povezane sa hranom i pićem. Nudimo 3 različite ture, na kojima mogu da nauče o kulturi odlaska u kafane, bogatom beogradskom životu ili underground kulturi.

Na Akademiji želimo da postignemo dve stvari: omogućimo ljudima da se zabave i upoznamo ih sa Beogradom.

U čemu se ture razlikuju?

Sve podrazumevaju pića i hranu, ali su sasvim drugačije. "Spirit of Belgrade" pokazuje 4 scene za 4 sata. Počinjemo u tradicionalnom restoranu gde ljudi uče srpsku muziku, igre i kako se sviraju srpski instrumenti. Rakija i pivo služe za upoznavanje sa kulturom pića. Onda idemo u Strahinjića Bana na koktele u Supermarketu, pa polaznici mogu da vide sasvim drugačiji noćni provod. Recimo: od opanaka do visokih štikli. Posle se odlazi u kafanu sa živom muzikom i završavamo u klubu poput Blow-Up bara.

"Kafana Class" govori za sebe. Posetićemo 4 ili 5 kafana gde počinjemo sa domaćom kafom i rakijom i nastavljamo raznovrsnim srpskim jelima, naravno uz još rakije. Naš istoričar priča o kulturi kafana i istoriji. Ova tura podrazumeva dovoljno hrane za večeru. Ideja je da ljudima objasnimo i razlike između kafana.

"Belgrade Underground" je treća tura koja ljude upoznaje sa alternativnim mestima u Beogradu koja nije tako lako pronaći. Počinjemo u Brodiću i idemo u KC Bigz. Posle toga niko zapravo ne zna šta će se dešavati pošto svake večeri pronalazimo nešto drugačije, poput koncerata ili drugih događaja.

Koja mesta se obilaze za vreme tura?

Uglavnom posećujemo barove, kafane i klubove koji nisu baš toliko poznati. Mislim da je najbolja stvar u Beogradu raznolikost noćnog života. Upravo ti kontrasti ga čine tako uzbudljivim.

Čak i kada posetite 4 kafane doživećete 4 sasvim različita iskustva. Vodimo ljude u Znak pitanja i Proleće, a naši vodiči objašnjavaju razlike između tih mesta.

Da li misliš da je važno da turisti imaju lokalnog vodiča za obilazak Beograda?

Da, mislim da je to suštinski važno. Umesto sebe, za vodiče sam odabrao kul, mlade Beograđane. Studirao sam beogradski noćni život poslednjih 7 godina veoma intenzivno i jednu stvar ja ne mogu da pokažem posetiocima. A to je upravo prirodno gostoprimstvo Srba. Takođe, ko sam ja da pokazujem Beograd drugima? Jesam zaljubljen u ovaj grad, ali on nije moj. Upoznavanje njegovih stanovnika je deo lekcija na Akademiji.

Šta će polaznici naučiti?

Postoji razlika između onog što ih mi učimo i onoga što nauče. 🙂 Znamo šta ih mi učimo, ali nismo sigurni šta će naučiti. Pored pokazivanja najboljih mesta za izlaske, ljude upoznajemo sa festivalima i drugim događajima u toku nedelje. Akademija ih uči i o tipičnoj hrani i piću u Beogradu i Srbiji, kao i o samom Beogradu. To zavisi i od interesovanja polaznika.

Ipak, možda će oni naučiti i koja im je omiljena rakija, da igranje na stolu može da bude zabavno, da su dovoljno ludi da jedu jagnjeći mozak ili da su Beograđani stvarno sjajni.

Ture mogu da budu zanimljive i za ljude iz Srbije. Cena ture višestruko pokriva hranu i piće koji su uključeni. Tako da možda napravimo posebne časove za Beograđane 😉

Da li misliš da je beogradski noćni život zaista toliko dobar?

O tome bismo mogli da pričamo cele noći. Mislim da je bio legendaran. Pokušavao sam da pronađem objašnjenja zašto je beogradski noćni život toliko drugačiji. Mislim da ima puno krivice (ili zahvalnosti) iz vremena bombardovanja. Priče koje sam čuo o žurkama iz tog perioda su veoma posebne. Izolacija, pretnja i zabrane su dovele do neočekivanih reakcija kod ljudi. Mislim da je noćna scena tada rođena i da polako odumire.

Konačan udarac je zadala gradska vlast ludom odlukom da zabrani prodaju alkohola u toku noći i nova pravila o radnom vremenu. Imidž Beograda kao mesta za sjajan provod je prva internacionalno poznata pozitivna stvar o Beogradu. Umesto da podrže to i izvuku korist, oni su uradili sasvim suprotno. Sledeće godine će privući ljude koji su čuli za urbanu legendu Beograda kao grada žurki, ali što ih više bude razočarano to će pre taj imidž nestati.

Zapravo, nadam se da će svi barovi i klubovi koji su pogođeni novim pravilima organizovati protest. Tako se dogodilo u Holandiji kada je pušenje zabranjeno. Neki barovi su dozvoljavali ljudima da puše i zbog toga završili na sudu kada su ih kažnjavali. Posle 2 godine, vlada je ipak promenila odluku.

Nadam se da će Akademija pomoći da se održi poseban imidž noćnog života u Beogradu koji i dalje postoji.

Takođe, objašnjenje da nova pravila imaju veze sa evropskim pravilima je totalna glupost. U mnogim gradovima Evrope barovi su otvoreni cele noći.

Šta se dešava sa tvojim planom da turistima pokazuješ Beograd iz Yuga?

Radio sam na tome kada se ideja za Akademiju pojavila. Imali smo sjajne vodiče iz iBikeBelgrade pa smo sve realizovali za samo dve nedelje.

Kada ture zažive, pokrenućemo i Yugo ture. Sada je Gazela otvorena i novi most će uskoro biti završen, pa će sve biti mnogo lakše. Dakle, ako neko od čitaoca ima dobar Yugo može da me kontaktira. Moj san je da u budućnosti posetioci dođu u Beograd, krenu na biciklističku turu do Novog Beograda, preko reka do Ade i onda uveče da nastave na Akademiji. Sledećeg dana Yugo tura će im pokazati ostatak Beograda.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

Više uGradski život

Novogodišnji pokloni za decu ( 2019 )

Novogodišnji pokloni za decu ( 2019 )

Najbolji dečiji pokloni - Nova godinu 2019

Domino Magazin 10.12.2018
NASA objavila zvuk sa Marsa

NASA objavila zvuk sa Marsa

Ovo nikada niko nije čuo

Domino Magazin 10.12.2018
Zvukovi u avionu koji ukazuju na PROBLEM

Zvukovi u avionu koji ukazuju na PROBLEM

Dobro slušajte

Domino Magazin 10.12.2018
Zombi zaraza se širi PREKO OČIJU

Zombi zaraza se širi PREKO OČIJU

Ovo je gore od horor filma i stvarno postoji

Domino Magazin 07.12.2018
Ovako izgleda lansiranje rakete iz svemira

Ovako izgleda lansiranje rakete iz svemira

Slika o je astronaut sa Međunarodne svemirske stanice

Domino Magazin 07.12.2018
Pronađeni retki zlatni novčići strari 900 godina

Pronađeni retki zlatni novčići strari 900 godina

Sakriveni u bunaru

Domino Magazin 07.12.2018
Vanzemaljci su već bili na Zemlji?

Vanzemaljci su već bili na Zemlji?

NASA nije baš sigurna da li smo mogli da ih primetimo

Domino Magazin 06.12.2018
Naučnici misle da su pronašli osmo svetsko čudo

Naučnici misle da su pronašli osmo svetsko čudo

Terase jezera Rotomahana

Domino Magazin 06.12.2018
Koliko vredi vaše telo?

Koliko vredi vaše telo?

Ne mislimo na organe nego na hemijske elemente

Domino Magazin 06.12.2018
Rasprodaje zima 2019

Rasprodaje zima 2019

Novogodišnje rasprodaje za zimu 2018 – 2019: Pregled sniženja i akcija u Srbiji

Domino Magazin 05.12.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.