Genijalni preduzetnik Elon Musk smatra da ćemo uskoro morati da uvedemo novu ekonomsku kategoriju – zagarantovana platu za sve. Čak i za one koji ne rade.

Razlog?

Mnogi će ostati bez posla zbog robota i veštačke inteligencije.

Muskova kompanija Tesla je već predstavila automobile sa auto pilotom. Koji će za nekoliko meseci biti dovoljno pametan da možete da mu prepustite punu kontrolu. Pre desetak dana smo videli i kamion koji je potpuno samostalno isporučio tovar.

Ali zamislite šta to znači. Kamioni, kombiji, taxiji će se voziti sami. Dakle moćiće da rade 24 sata bez prestanka. Roba će stizati brže, transport će biti mnogo jeftiniji. I eto nove tehnološke revolucije koja nam je preko potrebna zbog stagnirajuće ekonomije. Posledice mogu da budu još veće i bolje od interneta kada se raširio devedesetih.

Ali posledica će biti da će mnogi radnici ostati bez posla. Na milioni zapravo.

E pa Musk smatra da je rešenje za sve radnike, koje su zamenili ili će tek zameniti roboti, zagarantovani osnovni prihod za sve.

“Postoji jako dobra šansa da ćemo uspeti sa obezbeđivanjem zagarantovanog prihoda ili nešto slično njemu. Nisam siguran šta drugo čovek može da uradi.”

A biće još koristi od toga.

“Ljudi će imati vremena da rade nege druge, složenije poslove i mnogo više zanimljivijih stvari.”

Svet kakav poznajemo zaista neće biti isti za desetak godina…

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *