Home Život Gradski život Audi pravi gorivo od vode i ugljen dioksida

Audi pravi gorivo od vode i ugljen dioksida

0
Audi pravi gorivo od vode i ugljen dioksida

Izgleda da smo za korak bliže energetskoj revoluciji koja bi sve mogla da promeni.

Naravno, cilj je stvaranje goriva iz jeftinih, ekoloških i obnovljivih sirovina. E pa čini se da je Audi na dobrom putu ka tome.

Njihovi stručnjaci rade na E-dizel gorivu kome je osnova etanol a dobija se složenim hemijskim reakcijama iz dve osnovne sirovine: vode i ugljen dioksida.

Audijev partner u projektu Sunfire uspeo je posle samo četiri meseca eksperimenata da dobije prve uzorke takozvane “plave sirovine”, sastavljene od dugih lanaca ugljenih hidrata sličnim onima u nafti. Ali, bez sulfata i drugih opasnih hemikalija koje zagađuju našu atmosferu.

I proces sinteze je ekološki pa se tako koristi energija Sunca, vetra ili reka kako bi se voda zagrejala do temperature od 800 stepeni. Dobijena para se zatim visokotemperaturnom elektrolizom deli na kiseonik i vodonik, a onda se na kraju pod pritiskom meša sa ugljen dioksidom. Rezultat je stabilna tečnost odnosno “plava sirovina”.

Ovo gorivo može da se meša sa običnim dizelom ili koristi samostalno, a efikasnost procesa je čak 70 posto. E sad, trebalo bi da znate da se radi o dobro poznatom Fischer-Tropschovom procesu koji se koristi već stotinak godina, ali u Audiju tvrde kako su ga znatno poboljšali.

Još uvek se ne zna kada bi E-dizel pogao da se nađe na ulicama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here