Arheolozi se plaše otvaranja grobnice prvog kineskog cara. Qin Shi Huang poznat i kao prvi kineski car je pronađen još 1974. godine kada su farmeri naišli na jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u provinciji Shaanxi u Kini. Dok su obrađivali zemlju, iskopali su glinenu figuru, koja je samo zagrebala površinu onoga što je ležalo ispod.

Naknadna iskopavanja otkrila su niz jama u kojima se nalaze hiljade kipova vojske od terakote u prirodnoj veličini koji prikazuju vojnike i ratne konje.

Ova vojska od terakote je izgleda služila kao zaštitnik mauzoleja Qin Shi Huanga, prvog kineskog cara, koji je vladao od 247. do 221. pre Nove ere.

Ipak, grobnica još uvek nije istražena. Arheolozi se plaše da će tako oštetiti grobnicu, potencijalno uzrokujući gubitak neprocenjivih istorijskih uvida.

Takođe, plaše se i zamki. U eseju drevnog kineskog istoričara Sime Qiana, napisanom otprilike jedan vek nakon careve smrti, otkriva se da je grobnica bila opremljena zamkama koje bi mogle da budu opasne čak i danas.

Među njima bi mogli da budu razni otrovi koji čekaju one koji se usude da oskrnave grobnicu.