Antarktik se topi brže nego što smo mislili

Ostao bez tri milijarde tona leda od 1992. godine

Najnovije analize promena na Antarktiku otkrile su kako je najhladniji kontinent na Zemlji izgubio tri milijarde tona leda za samo 25 godina.

Analizom 80 naučnika širom sveta, koji su koristili satelitske podatke kako bi procenili masu i gubitak leda između 1992. i 2017. godine, izračunato je i kako je nivo svetskog mora u proteklih 26 godina postao viši za 7,6 milimetara. Iako ovo ne zvuči mnogo, ono što ustvari zabrinjava jeste ubrzano topljenje leda na Antarktiku.

Pre 2012. godine godišnja stopa gubitka leda na Antarktiku bila je oko 76 milijardi tona, što predstavlja godišnji doprinos za povećanje nivoa mora od 0,2 milimetara. Međutim, posle 2012. dolazi do ubrzanog povećanja koje je godišnju stopu gubitka leda povećalo na 219 milijardi tona, a godišnje je nivo mora bio viši za 0,6 milimetara.

„Antarktik danas izaziva rast nivoa mora više nego u bilo kojem trenutku proteklih 25 godina. Ovi podaci moraju zabrinuti vlade u koje verujemo i koje trebaju štititi naše primorske gradove i zajednice“, kaže Andrew Shepher, naučnik sa Univerziteta u Leedsu.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *