Novi korona virus covid 19 stigao je u skoro sve kutke na našoj planeti. Ali ima jedan kontinent gde nije.

To je Antarktik, najhladnije mesto na zemlji, otkriveno tek 1912. godine.

Zgodno je i to što na Antarktiku nema stalnih stanovnika, tu su istraživači iz raznih zemalja, koji u ovim ekstremnim uslovima istražuju zaleđeni svet na tim prostorima.

Istraživači koji tamo borave po nekoliko meseci, ovih poslednjih su bili pošteđeni drame izazvane covid 19 u svetu. Njih to nije fizički doticalo, jer covid 19 do njih nije stigao. Život im je tekao normalno, istraživanja, kuvanje, druženje, slobodno vreme za društvene aktivnosti.

A onda kada dođe vreme za odlazak svojim kućama, naučnici moraju da se pripreme za ono što ih čeka. To isto očekuje i one koji dolaze, s tim što oni moraju biti detaljno pregledani da li su negativni na koronu.

A zima je tamo trajalo do pre nekoliko dana kada su prvi put ugledali sunce i to prvi put od aprila meseca. Dok se sunce nije pojavilo ovim područjima vladala je tama.

Ekipe koje bi trebale da dođu i zamene one koji su sada tamo uglavnom su smanjene, zbog mogućnosti prenošenja virusa.

Neka istraživanja su stopirana. Ali oni koji dolaze a i oni koji odlaze pridržavaće se mera kao i sav ostali svet, maske, distanciranje, pranje ruku. Moraju se preduzeti sve mere kako bi se ovo osetljivo područje sačuvalo od zaraze.