Špijunski avion U-2, najlegendarnija letelica iz doba Hladnog rata, vraća se u Evropu i to zbog nadzora “agresivne Rusije”, potvrdio je general NATO Philip Breedlove.

Saveznici sa zapada smatraju da je ovaj korak neophodan posle godina smanjivanja američke vojne opreme na evropskom kontinentu. General je takođe Rusiju nazvao stalnom egzistencijalnom pretnjom.

U-2 inače ima senzore koji mogu da otkriju mine sa visine od 20 kilometara kao i tehnologiju kojom može da prikupi ogromne količine komunikacionih podataka, a u slučaju Rusije bi vrlo brzo otkrio pomeranje vojnih snaga uz granicu baltičkih država ili Ukrajine.

Stručnjaci smatraju da bi ovaj potez mogao da uznemiri Rusiju, pošto se radi o avionu čija hladnoratovska uloga budi loša sećanja.

Recimo, 1960. godine ruska raketa zemlja-vazduh srušila je jedan U-2 koji je nadletao Rusiju, a pilota je Moskva zarobila. On je oslobođen tek posle 2 godine.

Istovremeno i Rusija planira da šalje svoje špijunske avione iznad SAD. Rusima je već dozvoljeno da šalju nadzorne letove iznad Amerike u sklopu Sporazuma o Otvorenom nebu a nedavno su tražili proširenje dozvola, što su američki zvaničnici procenili kao zloupotrebu dogovora.

Sve u svemu napeto…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime