Novi arhivski dokumenti otkrivaju da su Amerikanci imali najmanje 1.000 špijuna iz Nemačkog režima u posleratnom periodu.

Dok je vođama nacistia suđeno u Nirnbergu za zločine, CIA i FBI su bivše naciste istovremeno upošljavali kao agente.

Podaci koji su nedavno otkriveni ukazuju da je najmanje 1.000 bivših članova hitlerovog režima angažovano u posleratnom periodu. I ne samo to, već su nekima pomogli da emigriraju u Ameriku i zataškaju svoju ulogu u ratu.

Istoričari kažu da je ova procena o brojkama čak i poprilično konzervativna odnosno da je moguće da ih je bilo i mnogo više.

Američke agencije su direktno ili posredno uposlile brojne bivše policajce i vojnike režima u istočnoj Evropi koji su bili nesumnjivo krivi za ratne zločine, kaže Norman Goda sa Univerziteta Florida za New York Times. Špijuni su regrutovani iz različitih nivoa, od SS jedinica pa i do recimo samog mentora ozloglašenog Adolfa Ajhmana.

Direktor FBI Edgar Hoover i šef CIA Allen Dulles su se pedesetih složili da bi bivši ratni zločinci bili korisniji kao špijuni nego kao zatvorenici. Upravo zato su ih angažovali i to da bi pre svega javljali šta to rade Sovjeti u istočnoj Evropi.

Ipak, pokazalo se da su neki bili poprilično neefikasni, a drugi čak i dupli agenti. A ni to nije sve, već je otkriveno i da su se među angažovanim agentima nalazili i teški zločinci. Recimo Aleksandras Lileikis koji je direktno povezan sa ubistvom oko 60.000 Jevreja u Litvaniji.

Lileikisu je tokom CIA plaćala 1.7000 dolara za špijuniranje a četiri godine kasnije su mu pomogli da emigrira u SAD. Tek 1994. je otkriveno da živi u Bostonu kada je deportovan zbog suđenja.