Pored Ebole koja se širi, doktori iz Afrike imaju još loših vesti. Probudio se opasni virus Marburg hemoragijske groznice. Ona je 1967. godine identifikovana u Beogradu i u nemačkim gradovima Marburgu i Frankfurtu.

Vakcine za ovu bolest još uvek nema.

Ove nedelje je otkriveno da je tridesetogodišnji zdravstveni radnik iz Ugande preminuo upravo od opasnog virusa.

Kada su testovi pokazali da je Marburg bio uzrok njegove smrti, oko 150 osoba stavljeno je u karantin, a kod njih 11 primećeni su simptomi koji ukazuju na virus sa visokom stopom smrtnosti.

Virus marburg izaziva hemoragična oboljenja i, kao i u slučaju ebole, prouzrokuje konvulzije i krvarenja sluzokože, kože i organa. Stopa smrtnosti kod inficiranih osoba je 90 odsto.

Inače, u tri evropska grada Beogradu, Marburgu i Frankfurtu je preminulo sedam osoba od 31 zaražene osobe. Izvor zaraze su bili zeleni majmuni iz Afrike, koje su nemački instituti i Institut Torlak uvezli radi laboratorijskih istraživanja. Od tada je svet pogodilo nekoliko talasa epidemije, a lek još uvek nije pronađen.

Stručnjaci kažu da ovaj virus spada među najopasnije zato što njegova smrtnost premašuje 90 odsto.

Zanimljivo je da se 1967. godine od Marburga zarazio naš virusolog sa Torlaka Živko Stefanović a onda i njegova žena. Oboje su preživeli ali je oporavak bio dug.

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime