Institut za ekonomiju i mir od 2007.godine radi Globalni indeks mira Instituta za ekonomiju i mir (IEP). Podaci se prikupljaju u 163 zemlje. Na osnovu brojnih parametara dobija se lista zemalja koje su najmirnije, još bolje reći najbezbednije za život.

Prilikom analize stanja u zemljama posmatraju se brojni parametri, stepen kriminala, odnosi sa susednim zemljama, teroristički napadi, broj samoubistava i još mnogo toga.

Island je već šestu godinu zaredom na samom vrhu liste najbezbednijih zemalja sveta, dok je Srbija na ovoj listi zauzela 48. poziciju.

Island je zemlja izuzetne prirodne lepote. Pre nekoliko godina islandske banke su doživele veliki krah ali je zemalja, mudrim rukovođenjm uspela da se oporavi.

Danska je na drugom mestu bezbednih zemalja. Ljudi žive mirno, okrenuti su ekonomskim pitanjima i srećnom životu.

Na trećem mestu je Austrija, na četvrtom Novi Zeland pa sledi Portugalija.

Češka je na šestom mestu. Ova zemlja se posle raspada Čehoslovačke orijentisala na stvaranje jake ekonomije, stabilne klime za investicije.

Sedma je Švajcarska a na osmom je Kanada.

Na devetom je Japan, koji se i pored velikog broja samoubistava veoma visoko kotirao pre svega zbog veoma jake ekonomije i veoma niske stope kriminala.

Slovenija je na desetom mestu a o njoj sve znamo.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime