Svi već dobro znaju da alkohol veoma loše utiče na organizam. A kada se prestane sa njegovim konzumiranjem potrebno je vreme da se organizam oporavi.

Treba biti uporan i truditi se iz dana u dan jer je život bez preteranog konzumiranja alkohola ne samo zdraviji, već i kvalitetniji, srećniji i za osobu koja pije i za njene bližnje.

Evo kako alkohol deluje na organizam i kako se oporavlja kada se prestane sa njegovim konzumiranjem.

Kada se napijete sledeći ceo dan ćete osećati preznojavanje, drhtanje, mogu se desiti i napadi. Ali kako vreme prolazi telo se polako čisti od alkohola, nivo šećera se normalizuje i počinje polako da funkcionišre. Svaki čas ćete se osećati sve bolje, depresivni trenuci će proći, kaže Nial Kembel stručnjak za zavisnost od alkohola piše Daily Mail.

Zna se da je alkohol vrlo loš za san. Takođe je diuretik i podstiče telo na to da se reši viška tečnosti putem znojenja i urina zbog čega može da se desi da se probudite u po noći izuzetno žedni. Ali kada se prestane sa pićem san će se popraviti već nakon nedelju dana.

Posle dve nedeljle od kako ste prestali da pijete, prestaće gorušica. A kako alkohol ima mnogo kalorija budete li vežbali, kilogrami će se istopiti, nestaće pivski stomak.

Akohol veoma loše utiče i na kožu jer je čini manje elastičnom. Ako prestanete da pijete, sprečiće se i prerano starenje kože.

Potrebno je između četiri i osam nedelja da jetra počne da se oporavlja. Preterano opijanje može da vodi ka tihoj bolesti, tzv. alkoholnom hepatitisu. U početku se neće ni primetiti, ali ako pređe u cirozu koja je opasna i dugotrajna bolest, posledice će postati vidne. Alkohol menja način na koji jetra prerađuje masnoću, a ako ga je previše, ćelije jetre postaju pune masti. Kada se prestane sa pićem već nakon par nedelja jetra će početi da odbacuje višak masti. Ako jetra nije previše oštećena, može da se oporavi već za četiri do osam nedelja.

Konstantno pijenje čini ćelije krvi većim, zbog čega se čovek oseća umornije nego inače jer te ćelije teže dostavljaju kiseonik po telu. Kada se prestane sa pićem, krvne ćelije će se obnoviti u roku od tri meseca i osećaćete se mnogo poletnije i zdravije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime