Ako imate velike snove koji vam se nikako ne ostvaruju verovatno i vi pravite jednu glupu grešku. A to je da su vaši snovi –  veliki.

Zato je i najgori savet koji možete da dobijete upravo onaj koji često čujete. Da bi trebalo da sanjate o uspehu, pošto su uspeli i drugi pa zašto ne bi i ti.

Ali to je loš savet. Prvi problem je što mnogi ljudi misle da je dovoljno da sanjaju velike snove i da će se oni ostvariti.

Neće.

Jeff Haden u svojoj knjizi The Motivation Myth objašnjava da je tajna motivacije i dostizanja ciljeva u samom procesu.

I prva stvar koju je potrebno da uradite jeste da promenite pristup.

“Najveći problem sa postavljanjem velikog cilja su dve reči. Ovde i tamo. Distanca između ovde gde počinjete i tamo gde želite da budete je obično velika, pogotovo u početku”, objašnjava Haden.

Evo i primera.

Recimo želite da smršate 20 kilograma. Posle nedelju dana vežbanja i zdrave ishrane otkrijete da ste smršali samo 300 grama. To nije baš sjajno za motivaciju zar ne?

Problem je u prevelikoj razlici između ovde i tamo.

“Drugim rečima, distanca izmešu vaših snova i surove realnosti u kojoj ste je neverovatno demorališuća. Tako da i nije neobično što odustajete od cilja.”

Ipak, postoji jednostavno rešenje.

Tajna je u tome da veliki cilj bude samo pomoć da napravite plan procesa, odnosno seriju malih ciljeva.

Tako ćete uspeti da vidite konkretne rezultate i unapređenja. A kako ostvarujete sve te male ciljeve, bićete bliži i velikom cilju.

“Ono što je važno je da tako stalno radite na ostvarenju cilja, baš svakog dana. Ako ste se posvetili procesu napravićete progres. Uspeh je tada neizbežan.”

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime