Jedna od stvano čudnih strana kvantne mehanike potvrđena je u nedavnom eksperimentu koji je pokazao da je i veliki Albert Ajnštajn znao da pogreši.

Tim holandskih naučnika izvršio je eksperiment na tehnološkom univerzitetu Delft i dokazao kako dva udaljena objekta (elektroni u ovom slučaju) mogu da komuniciraju bez obzira na udaljenost. Ovakvo ponašanje elementarnih čestica Ajnštajn je smatrao nemogućim, pa je dobar deo života proveo pokušavajući da objasni problem na neki od njemu prihvatljivih načina.

I nije uspeo.

Naučnici su sada dokazali da dva objekta komuniciraju bez obzira na udaljenost, prepreke pa čak i vreme.

“Ovo je bio prelep i genijalan eksperiment koji će pomoći da cela kvantna mehanika dobije novi vetar u leđa”, rekao je David Kaiser sa MIT-a.

Fizičar Leonard Susskind sa Stanforda je takođe impesioniran eksperimentom koji prema njegovom mišljenju predstavlja značajan korak napred kada je u pitanju kvantna mehanika.

Zašto je ovo bitno?

Pa zato što kvantna povezanost čestica ukazuje da promena jednog objekta znači i promenu drugog bez obzira na okolnosti. Što znači da ova pojava ruši sve zakone klasične fizike koja se odnosi na velika tela. Ma bitno je i to je to.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime