Šarbat Gula je 1985. godine, postala je poznata u svetu zahvaljujući fotografiji Stiva Mek Karija, kao “devojčica zelenih očiju”, “avganistanska devojčica” odnosno  “Afghan Girl”. Gula koja danas ima 48 godina stigla je u Rim, nakon inicijative italijanske vlade koja je organizovala njeno preseljenje u Italiju u okviru programa evakuacije avganistanskih državljana.

Stiv Mek Kari ju je fotografisao godinu dana pre toga u izbegličkom kampu u Pešavaru u Pakistanu gde je morala da se skloni sa samo 12 godina i ta fotografija je dospela na naslovnu stranu Nešonal džiografik magazina.

Šarbat Gula je postala predstavnica svega onoga što se dešavalo običnim ljudima u Avganistanu i tragedije kroz koju je prolazio i danas prolazi taj narod.

Njeni roditelji su nastradali od bombe kada je imala samo šest godina, a sa svega 16 godina bila je primorana da se uda za čoveka koga je jedva poznavala i sa kojim ima četiri ćerke od kojih je jedna preminula.

I njen suprug je izgubio život te je Šarbat ostala udovica. I mada je njena fotografija bila poznata celom svetu niko nije znao njeno ime, sve do 2002. godine kada se Mek Kari vratio u Avganistan ne bi li je pronašao.

Našao ju je u malom izbegličkom selu i to je bio prvi put da je Šarbat videla svoju fotografiju koju poznaje čitav svet. Šarbat je ponovo postala “vest” kada je pronađena u Pakistanu gde je ilegalno boravila sa porodicom i gde je neko vreme provela u zatvoru i razbolela se.

Danas ima 48 godina i mada se 2016. vratila u Avganistan gde ju je primio predsednik Ašraf Gani koji joj je predao ključeve stana u Kabulu, povratkom talibana na vlast, Šarbat je postala ponovo izbeglica.

Stigla je u Rim nakon inicijative italijanske vlade koja je organizovala njeno preseljenje u Italiju u okviru programa evakuacije avganistanskih državljana i plana vlade za prijem izbeglica i integraciju. izvor: rts, agencije