Poznati servis AccuWeather objavio je prognozu za proleće 2019 u Evropi i Srbiji. Meteorološki stručnjaci procenjuju da će proleće doći ranije, ali ne baš u sve delove našeg kontinenta.

Sunčano i natprosečno vreme prvo se očekuje u zapadnom delu Evrope, pre svega Francuskoj. “Visok pritisak iznad Zapadne Evrope će pružiti suvo i toplo vreme i prostiraće se iznad Francuske i Iberijskog poluostrva”, kaže meteorolog Tyler Roys.

Već u aprilu u nekim gradovima bi temperature mogle da dostignu i 27 stepeni.

Što se tiče Severne Evrope, očekuje se natprosečna količina padavina. Nasuprot tome, centralna Evropa će imati dosta suvo proleće, uz vrlo malo padavina. Takođe, očekuju se i natprosečne temperature u martu, aprilu i maju. Ipak, rano toplo proleće neće doći bez cene. To ukazuje da bi vremenska prognoza za leto 2019 mogla da bude dosta loša, sa veoma visokim temperaturama i velikom sušom koja bi usledila u celom regionu.

Istok Evrope će imati nešto kasniji početak proleća, uz niže temperature i hladnije vreme.

Prognoza proleće 2019 Srbija

Svi ovi faktori će imati uticaj i na vremensku prognozu za proleće na Balkanu i u Srbiji.

Visok pritisak iznad Zapadne Evrope će omogućiti povremene proboje hladnog vazduha iz Rusije sve to Balkana. Postoje rizici od intenzivnih padavina pa i snega i takvo vreme će se zadržati do aprila.

Temperature će postepeno rasti, ali ostaje rizik od poplava. “Poplave bi mogle da zabrinu, pogotovo u aprilu kada se topljenje snega ukombinuje sa vlažnim vremenom i padavinama”, kaže Roys.

U maju su moguće snažne proleće oluje.

Kompletnu vremensku prognozu za proleće 2019 u Srbiji pogledajte na ovom linku.

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime