Poznati meteorološki servis AccuWeather objavio je svoju dugoročnu prognozu za leto 2019 u Evropi. Kao i obično, pokriven je i Balkan pa i naravno Srbija. Prognoze britanskih stručnjaka su do sada bile veoma precizne i najčešće su pogađali obrasce karakteristične za dugoročne vremenske prilike.

Prognoza za leto 2019 u Evropi ukazuje da nas čekaju ekstremne prilike na kontinentu.

To znači da se širom centralne Evrope tokom letnje sezone pred nama očekuju natprosečno dugi topli talasi koji će se prostirati od Iberijskog poluostrva pa sve do severa Balkana. Dakle očekuje se da i Srbija bude pogođena tropskim temperaturama koje će trajati duže nego uobičajeno.

Visoke temperature će se zadržati duže nego tokom prošlog leta, smatraju meteorolozi AccuWeather.

Temperature bi mogle da dostignu 40 stepeni u delovima Evrope krajem jula i početkom avgusta, kaže meteorolog Tyler Roys.

Veoma tople noći bi tokom toplotnih talasa mogle da izazovu opasne uslove u kućama bez klimatizacije, pošto temperature neće dovoljno padati da se tokom noći domovi rashlade.

Zbog ovakvih uslova postoje rizici od požara u Španiji, Portugalu i na Alpima.

Prognoza za leto 2019 – Srbija

Dok će dobrim delom Evrope dominirati suvo i toplo vreme, Balkansko poluostrvo će se suočiti sa još jednim rizikom – opasnim olujama.

Iako region neće biti izopšten od toplih talasa, ne očekuju se ipak toliko dugački periodi i ekstremne temperature kao u ostatku Evrope.

Ali snažne oluje se očekuju u oblasti između Grčke i Srbije, kao i u Rumuniji i Bugarskoj.

“Ove oluje će doneti česte grmljavine, poplave i oštećenja od vetra”, kaže Roys.

Očekuje se toliko snažan vetar da je moguće čak i javljanje tornada, koji nije karakteristična pojava za naš region. Najveći rizik od oluja biće tokom popodneva i večernjih časova. Ove oluje bi mogle da izazovu požare, a postoji i opasnost od grada.

Druge vremenska pregnoze za leto 2019 u Srbiji pogledajte na linku.

1 KOMENTAR

  1. Prognoza za leto:Nek’ beži kiša s prozora od jula! Zato što će biti brčkanja u blatu,nek dođu vrućine i u Srbiju,ne samo do Mađarske!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime