9. Orcus i Vanth

Poslednjih par godina nesrećni Pluton je bezbroj puta izbačen i vraćan na listu planeta u našem Sunčevom sistemu. Na kraju su se dogovorili da jeste planeta ali patuljak. A onda su otkrili još jednu planetu po imenu Eris koja je čak i veća od Plutona.

A kada smo već kod planeta patuljaka, Orcus je definitivno jedan od najzanimljivijih predstavnika ovog tipa nebeskih tela. Nalazi se u Kuiperovom pojasu malo iza Neptuna otprilike. Ponekad ga nazivaju i anti-Pluton jer ima istu udaljenost od Sunca, nagib osi i brzinu okretanja kao i njegov poznatiji drugar. Osim što je orijentisan sasvim suprotno. Čak je i njegov mesec Vanth otprilike je iste veličine kao Plutonov Charon. Slučajnost? Ne bismo rekli!

8. 90 antiope

90 Antiope je asteroid otkriven pre 150 godina negde između Jupitera i Marsa. A onda i brzo zaboravljen. Ali 2000. godine teleskop Keck II na Havajima otkrio je kako antiope nije jedan nego dva asteroida koji kruže jedan oko drugog i zajedno se kreću kroz svemir. Njihovi centri su međusobno udaljeni samo 171 kilometar što je vrlo neobično za svemirske standarde.

7. Saturnov Heksagon

Verovatno znate da na Jupiteru već nekoliko vekova besni oluja veličine Zemlje? A da li ste znali da i Saturn ima nešto slično. Radi se o Heksagonu gotovo savršeno ravnih ivica koji je otkriven 80-ih godina prošlog veka i još uvek predstavlja misteriju. Astronomi procenjuju kako ovaj fenomen traje najmanje 30 godina, a jedna od zanimljivosti je i ta da je Heksagon sve vreme nalazi na istom mestu. Naučnicima nije sasvim jasno ni odakle oluje na Jupiteru i Saturnu kada tamo nema okeana koji stvaraju oluje na Zemlji.

6. Haumea

Evo ga još jedan momak Kuiperovog pojasa otkriven 2004. godine. Ova patuljasta planeta ima masu jednaku trećini Plutona ali za tako malo nebesko telo ima impresivnu količinu prirodnih satelita. Dva komada. Ali sve je to nebitno u poređenju sa neobičnim oblikom i brzina njegovog okretanja.

Haumea se oko svoje osi okrene za samo 3 sata i 54 minuta, što ga čini najbrže rotirajućim telom u našem Sunčevom sistemu.

5. Pan i Atlas

Saturn ima 62 poznata satelita. O svakom bismo mogli da pričamo naširoko, ali posebno se ističu dva koja su najbliža svojoj planeti, Pan i Atlas. Zanimljivi su zato što njihov oblik neverovatno podseća na leteće tanjire. Kao iz starih SF filmova.

4. 2008 KV42

Ovo telo je verovatno kometa, a možda i asteroid ili planetoid. Ipak, 2008 KV42, je posebno zanimljiv zato što se kreće u suprotnom smeru od svih drugih tela u našem sistemu. Zato ga iz milošte zovu i Drac, po Drakuli koji može da hoda po plafonu.

3. Triton

Triton je prirodni satelit Neptuna. A pošto je tako daleko, skoro sve podatke koje imamo o njemu prikupila je sonda Voyager 2 prilikom svog prolaska pored njega 1989. godine. Tada je otkriveno kako je Triton jedan od retkih prirodnih satelita koji je geološki aktivan, sa kraterima iz kojih prskaju voda i amonijak.

A ono što Triton čini još zanimljivijim je da se rotira u suprotnom smeru od svoje planete.

2. Saturnov drugi prsten

Saturn je naravno prepoznatljiv po svom prstenu. Samo da li ste znali da ima i drugi prsten koji je naspram glavnog nagnut pod uglom od 27 stepeni. Iako vrlo redak i gotovo nevidljiv, ovaj pojas je veoma bitan za svoju matičnu planetu.

1. Cruithne

Nećete verovali ali naša draga Zemljica ima još jedan satelit. Pored Meseca.

Doduše ne slažu se baš svi naučnici oko toga, ali dobar deo astronoma misli da 3753 Cruithne ispunjava uslove. Ovaj pet kilometara dugački asteroid oko Sunca kruži na gotovo jednakoj putanji kao Zemlja, a svake godine nam se približi pa postaje naš drugi mesec.