1. Pećina Risovača

foto: youtube

Risovača se nalazi u blizini Aranđelovca i stara je oko 100.000 godina. Nastala je zbog klimatskih promena, a duboka čak 150 metara. Risovača je jedno od retkih mesta na kojima su pronađeni ostaci napih predaka iz ledenog doba i oruđe ljudi iz paleolita.

2. Donja Lokošnica

foto: dragoljub, wikimedia

Donja Lokošnica je mesto kod Leskovca koje se možda ne izdvaja prirodnim lepotama već onim što rade njeni vredni stanovnici. Tamo ćete pronaći čudesne prizori crvenih paprila nanizaniih na način sasvim jedinstven na svetu.

3. Piljski vodopad

foto: mixapirgossi, wikimedia

Otkriven je tek 2002. godine i treći je po visini u Srbiji. A po lepoti možda i prvi. Ako uspete da ga pronađete, nalazi se kod sela Topli Do.

4. Ledena pećina kod Kanjona Uvca

foto: Vladimir Corovic

Nalazi se u Rezervatu Uvac i ogromna je. Stručnjaci procenjuju da je duža od 2.5 kilometara a njeni čudesni ukrasi dostižu i 10 metara. Unutra je potok koji nestaje u pukotini između kamenja i izuzetno bistro jezero. Ledena pećina je dugo bila skrivena pošto se do nje dolazi samo čamcem.

5. Kanjon Rosomače

foto: Roza Sazdić

Kanjon nadomak Pirota krije jedinstveno blago prirode nastalo od slojeva kamena. Ovo mesto je jedinstveno ne samo u Srbiji nego i šire.

6. Kanjon Temštice

View post on imgur.com

foto: youtube, imgur

Kanjon reke Temštice se nalazi u jugoistočnom delu Srbije. Formirala ga je reka Temštica a po nekim osobinama sličan je čuvenom Kanjonu Kolorada.

7. Suva planina

foto: flickr, milos golubovic

Možda nikada niste čuli za nju ali pogledajte samo kakav prizor pruža. Nalazi se kod Niške Banje a najviši vrh ima 1.810 metara.

8. Mala Balanica u Sićevačkoj klisuri

foto: flickr, milos golubovic

Sićevačka klisura je sigurno najlepši deo reke Nišave i za nju ste verovatno čuli.. Ali skoro sigurno niste čuli za pećinu Malu Balanicu koja se krije pored reke i gde je 2008. godine pronađen deo skeleta Homo Erectusa. Procenjeno je da su fosili stari čak pola miliona godina. Predak Srba? Ne baš, ali sigurno jedan od prvih stanovnika Srbije.

9. Petrova crkva u Rasu

foto: pavle marjanović, wikimedia

Petrova crkva se nalazi kod brda Ras, i verpvatno niste znali da je upravo to najstarija savršeno očuvana crkva u Srbiji. Pisani izvori ukazuju da potiče iz 8. veka iako stručnjaci smatraju da je nešto mlađa. Na lokalitetu su pronađeni predmeti od zlata i ćilibara neprocenjive vrednosti za istoriju Srbije.

Klikni Like da i drugi vide!

1 KOMENTAR

Comments are closed.