Tajna služba KGB ima dosta lošu reputaciju. Recimo jedna urbana legenda kaže da su sredinom osamdesetih posle otmice sovjetskih diplomata u Libanu, agenti KGB-a oteli i ubili rođaka jednog od otmičara. A onda su teroristima slali deo po deo tela u odvojenim paketima kako bi im dokazali da nisu ekipa za zezanje.

Nedavno otkriveni dokumenti CIA otkrivaju kako je KGB imao specijalan tim samo za izvršavanje ubistava, ozloglašeno Trinaesto odeljenje. A omiljeni metod im je bilo trovanje, što će se i videti iz liste devet najgorih ubistava koje je izveo KGB. Listu je sastavio Business Insider.

1. Lav Trocki

View post on imgur.com

Lav Trocki bio je jedan od lidera revolucije u Rusiji 1918. godine i mnogi su smatrali da će upravo on naslediti Lenjina nakon njegove smrti. Staljin je ipak preuzeo vlast, a Trocki je kritikovao novo sovjetsko rukovodstvo. Onda je proteran iz SSSR. Nastanio se u predgrađu glavnog grada Meksika, ali čak ni velika udaljenost od Rusije, nije ga zaštitila od sovjetskih ubica. Trocki je umro 1940. a izvršilac ga je napao šiljkom za led.

2. Josip Broz Tito

Jugoslavija je neposredno posle rata bila poprilično povezana sa Sovjetskim Savezom. Ali posle čuvenog Ne koje je Tito izrekao Staljinu poprilično se udaljina od istočnog bloka.

A čim je Josip Broz Tito odbio ujedinjenje sa Sovjetskim blokom Staljin je odlučio je da se reši Tita.

Rusi su Tita pokušali da ubiju najmanje 20 puta. Ali bez uspeha, Jednom su mu poslali kugu u spreju. Navodno je Tito na kraju u Moskvu poslao telegram: “Prestanite da šaljete ljude da me ubiju. Ako ne prestanete, poslaću ja jednog u Moskvu. I neću morati da šaljem drugog.”

3. Džon Vejn

View post on imgur.com

Legendarni glumac je bio veliki protivnik komunizma. A to se nije dopalo Staljinu koji je navodno naručio njegovo ubistvo. Dva ruska režisera Sergej Gerasimov i Aleksej Kapler upozorili su Orsona Velsa za naručeno uistvo.

Vels je rekao Vejnu, ali glumca je već prethodno upozorio i FBI agent, za kog je sam Vejn kasnije rekao da mu je spasio život. Ubice su na vreme zaustavljene a onda su čak i počeli da rade za FBI.

4. Lev Rebet

Lev Rebet bio je ukrajinski pisac. Za vreme Drugog Svetskog rata je preživeo nacističke logore, a zatim je postao strasni protivnik komunizma. Bio je na čelu ukrajinske vlade.

Rebet je 1957. iznenada umro na putu za Minhen, a kao uzrok navedeno je da je reč o prirodnoj smrti. Ipak, četiri godine posle toga jedan KGB agent je prebegao na zapad i otkrio kako je Rebetova smrt, zapravo bilo ubistvo. Ubio ga je pomoću pištolja koji je ispuštao cijanid. Istim tim oružjem ubio je i vođu stranke Leva Rebeta.

5. Georgi Markov

View post on imgur.com

Komunistički disident iz Bugarske Georgi Markov čekao je autobus na stanici u Londonu 1978. godine. Onda je osetio da ga je nešto zabolelo u nozi.

Iza njega je stajao čovek sa kišobranom koji se izvinio i obojica su nastavili svojim putem.

Markov je umro četiri dana nakon toga.

Autopsija je pokazala kako u nozi ima kuglicu sa dva miligrama smrtonosnog otrova koja se koristi kao bojni otrov. Tako je nestala i legenda o Bugarskom kišobranu koji su KGB agenti često koristili.

6. Georgij Okolovič

Vođa antikomunističke grupe u egzilu Georgij Okolovič 1954. godine na svojim vratima zatekao je Nikolaja Hohlova. Bilo je to u Frankfurtu, u zapadnoj Nemačkoj.

Hohlov mu je tada rekao: “Georgij Okoloviču, dolazim iz Moskve. Centralni komitet komunističke partije Sovjetskog Saveza naručio je tvoje ubistvo.”

Ali agent ga nije ubio, nego je prebegao u SAD gde je na konferenciji za novinare otkrio kakvo je oružje trebalo da koristi. Imao je kutiju za cigarete u kojoj se nalazio pištolj sa cijanidom.

7. Nikolaj Hohlov

Kako bi se osvetili za njegovo bežanje na zapad, Kokolova supruga je osuđena na prisilno preseljenje u Sovjetskom savezu, a odeljenje 13. je trebalo da ga ubije. Plan je bio da ga otruju talijumom, što bi bila prva upotreba radioaktivne supstance u KGB-u.

Talijum je element koji se često koristio za trovanje pacova i mrava, ali prestao je da se koristi zbog mogućih loših posledica na okolinu. Hohlovu je koža počela da puca, gubio je kosu, i krvario bez zgrušavanja krvi. Ali odmah je shvatio o čemu je reč. Nemački lekari su mu dali protvotrov i preživeo je.

8. Papa Jovan Pavle II

Sovjeti nisu bili oduševljeni izborom poljskog kardinala Karol Jozef Vojtile za papu 1979. godine. Smatrali su to pretnjim za njihovu moć, pogotovo u Poljskoj koja je bila pod Sovjetskom čizmom još od kraja Drugog Svetskog Rata.

Tako je Papa 13. maja 1981. godine papa upucan i ranjen. Izvršilac je bio Turčin Mehmet Ali Agdža.

Kasnije su dokumenti otkrili da je sve organizovao KGB.

9. Aleksandar Litvinjenko

View post on imgur.com

Aleksandar Litvinjenko je radio za KGB od 1986. do raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Posle toga je nastavio da radi u ruskoj službi FSB, inače naslednici zloglasnog KGB.

Ali onda je počeo da govori protiv vlasti i otkriva tajne službe. Na konferenciji za novinare 1998. optužio je svoje nadređene da su naredili ubistvo ruskog medijskog tajkuna.

Takođe, agent je Putina optužio da je organizovao bombaške napade na ruske stanove i ubio ruskog novinara, kako bi ga izabrali za predsednika.

Sa porodicom je onda pobegao u London gde je počeo da piše knjige i savetuje britansku obaveštajnu zajednicu o ruskim aktivnostima.

A onda se iznenada razboleo 2006. godine. Posle nekoliko dana otkriveno je da u telu ima radioaktivni Polonijum-210.

Britanske službe otkrile su polonijum u Litvinjenkovoj šolji za čaj, koja je 200 puta veća od uobičajene smrtonosne doze. Kasnije je nezavisna istraga u Britaniji dokazala kako iza ubistva stoje agenti FSB. izvor: business insider, telegram.hr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime