1. Neutronske zvezde

Neutronske zvezde nastaju kada jezgro supernove eksplodira. Pod određenim uslovima one mogu da se okreću brzinom od 600 puta u sekundi.

2. Svemir je potpuno tih

Da bi se zvuk prostirao, potreban mu je medij. A kako je svemir prazan, zvuk ne može da postoji u vakumu.

3. Koliko ima zvezda

Naučnici nemaju pojma. Samo možemo da pretpostavimo koliko ih ima u našoj galaksiji Mlečnom putu. I onda to pomnožimo sa brojem galaksija. Australian National University misli da je to negde oko 70 sekstiliona. Odnosno 70.000 miliona miliona miliona. Par miliona gore dole…

4. Stopala na Mesecu

Otisak stopala koji su američki astronauti ostavili na Mesecu će tamo ostati zauvek. Kako nema atmosfere na zemljinom satelitu, nema ni vazduha ili vode koji bi mogli da ih obrišu. Doduše, svemirske čestiće će ih na kraju obrisati ali recimo posle par miliona godina…

5. Sunce je ogromno

Čak 99 posto mase u našem Sunčevom sistemu je – Sunce.

6. I jako

Za sam jedan sat više energije sa Sunca dođe do Zemlje, nego što svi ljudi potroše tokom cele godine.

7. Metal u svemiru

Kada biste u svemiru prislonili dva komada istog metala jedan uz drugi oni bi se potpuno spojili. Bez vlage ili gasova, metal će se samo stopiti pošto atomi ne znaju da se radi o dva komada.

8. Dan na Veneri

Jedan dan na Veneri traje duže nego godina na Zemlji.

9. Severnjača

Za oko 13.000 godina Severnjača više neće biti na severu. To se dešava zbog promene ugla pod kojim se Zemlja rotira. Zapravo, smatra se da Severnjača pre 3.000 godina nije bila zvezda Polaris već – Alpha Draconis. A za 13.000 godina Severnjača će biti zvezda Vega.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime