1. Ako ćete uvrediti nekoga


anita robicheau
Trebalo bi da prećutite ako će to što planirate da kažete uvrediti nekoga. Ako to neće razreširi situaciju u kojoj se nalazite, niti pomoći da unapredite vaš odnos.

Vrlo verovatno vam osoba koju biste uvredili znači nešto u životu. I jednostavno nema razloga da dodatno ugrozite vaš odnos. Sa druge strane, uvredom neke vama nebitne osobe nećete postići ništa i zapravo ćete se osećati samo lošije na kraju.

Ukoliko je ta osoba rekla ili uradila nešto što je VAS uvredilo ili povredilo, za početak pređite preko toga, razmislite šta se dogodilo i razrešite frustraciju bez dodatnog konflikta.

2. Ako ćete povrediti nečija osećanja


craig sunter
Obratite pažnju na to kako će vaši komentari biti protumačeni. Ako ćete na bilo koji način povrediti osećanja drugih, ili će se oni osećati loše zbog vas, jednostavno nemojte to ni reći.

Zapamtite dobro ovo pravilo: "Ako nemaš da kažeš nešto lepo, bolje nemoj da kažeš ništa".

3. Ako ćete izgledati zatucano, svadljivo ili kao da se branite


captured by ciara
Kada vam neko pruži konstruktivnu kritiku bilo bi bolje da vaš ego ostavite po strani i pažljivo razmislite o tome što ste čuli.

I upravo u tim situacijama je bolje prećutati. Dajte sebi vremena da analizirate činjenice. U suprotnom vrlo lako ćete zvučati uvređeno, svadljivo ili se samo braniti što takođe nije dobro. Zapravo tako ćete propustiti dobru priliku da naučite nešto o sebi i možda promenite neke loše osobine.

4. Ako ćete pojačati nečiji bes


deiby
U trenucima kada je neko toliko ljut da sasluša vaše racionalne odgovore i činjenice, jednostavno ućutite. Zato što će sve što kažete samo pogoršati stvar.

Smirite se i strpite dok bes ne prođe. A onda racionalno i smireno popričajte o problemu.

5. Ako ćete pojačati vaš bes


alba soler
Znamo da nije lako odoleti besu i instiktu da napadnete osobu koja vas je uznemirila. Ali psiholozi kažu da je emocije najbolje držati na umerenom nivou. U suprotnom racionalnost vaših procena će biti ozbiljno ugrožena. A zbog impulsivnog ponašanja često ćete kasnije zažaliti.

Zato predupredite situacije u kojima postoji šansa da ćete izgubiti kontrolu. Čim shvatite da bi to moglo da se desi samo se sklonite. Duboko udahnite i dajte sebi par minuta da se saberete.

6. Ako će to dati na važnosti nekome ko vas ne poštuje


mari moon
Postoji puno razloga da ne ulazite u verbalne sukobe sa osobama koje žele da vas povrede ili omalovaže. Kada vas neko uvredi, kaže ili uradi nešto čime želi da napadne nešto što ste rekli ili uradili odgovaranje će samo dati na značaju toj osobi.

Rečenica – "Neću te udostojiti odgovora" – je ovde itekako primenjiva. Apsolutno najbolji način da izađete iz takve situacije i zauvek oduzmete moć toj osobi je da prećutite.

7. Ako će vas to uvući u zamke


  Brittanie Pendleton
Postoje ljudi koji samo čekaju tuđe greške. Neki će čak verbalno pokušati da vas uvuku u osećaj krivice. Ako vam se to nekada desilo ili prepoznate da je tako nešto moguće, jednostavno ćutite.

Mark Tven je rekao da nikada ne bi trebalo da se raspravljate sa glupim ljudima. Oni će vas spustiti na svoj nivo a onda pobediti zbog iskustva.

8. Ako će to pokrenuti neprihvatljivo ponašanje

 


christos tsoumplekas
Deca će često raditi neke nestašne stvari samo da bi vam privukli pažnju. Slično će se ponašati i neke odrasle osobe, ne baš zdrave psihe.

E pa tada bi trebalo da potpuno ignorišete celu situaciju. Zato što bi čak i vaša negativna reakcija izazvala upravo očekivani efekat. Najbolje je da uopšte ne obraćate pažnju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime