1. Luk i strela

Najraniji nalazi ovog oružja datiraju čak 60.000 godina u prošlost. Promenili su ratovanje, omogućavajući napad na neprijatelja iz daljine, ostavljajući napadača na sigurnom odstojanju. U rukama pravih znalaca luk i strela uzimali su krvav danak među neprijateljima i izvojevali važne pobede, kakva je bila, recimo ona engleska u bitci kod Crécyja 1346. godine.

2. Konjica

Snažna konjska leđa nosila su brojne vitezove u odlučujuće bitke. Zahvaljujući njima Aleksandar Makedonski pokorio je bukvalno ceo poznati svet, a mongolske horde dojurile su poput vetra sve do Jadrana, udarajući temelje jednom od najvećih carstava koje je ljudski rod ikad video. Izvanredna mobilnost trupa koje su se koristile konjima učinila ih je imunim na gotovo svaku odbrambenu formaciju.

3. Jedro

Upotreba brodova s jedrima omogućila je brzo prebacivanje trupa i zaliha putem mora u daleke zemlje gde se vodio rat, drastično smanjujući vreme i cenu transporta. Posebno dizajnirani brodovi upućivani su u borbe s neprijateljem, pa su zapravo borbe na moru presudno uticale na ishod sukoba. Bitke na moru često su udarile temelje događajima od presudne važnosti za budućnost celih civilizacija, grčka mornarica je u bitci kod Salamisa do nogu potukla persijsku flotu, sprečavajući njihovo dalje napredovanje na zapad. S druge strane, gubitak mongolskih brodova u oluji sprečio ih je da stignu do Japana i prošire svoje carstvo na ostrva koje danas znamo kao Zemlju izlazećeg Sunca.

4. Inženjerstvo

Oko mnogih srednjevekovnih gradova građene su visoke, debele zidine; uz njih su česte bile i ostale prepreke kao što su rovovi, pokretni mostovi i slične obrambene formacije čija je svrha bila da spreče ulazak neprijatelja u naselje. Da bi se takve prepreke prevazišle kopani su tuneli i građeni katapulti i druga opsadna oružja. Za razvoj takvih sredstava zaslužni su vojni inženjeri, čiju su važnost tokom sukoba prvi uočili stari Rimljani. Oni su takođe osmislili i slavne rimske puteve, od kojih su mnogi preživeli do današnjih dana.

5. Barut

Retko je koje oružje donelo tako drastičnu promenu u ratovanju kao što je to bilo ono zasnovano na barutu. Njime su rušeni do tada neprobojni gradski zidovi, a oklopi vitezova postali beskorisni. Topovi kao posebna vojna grana razvila se upravo zahvaljujući barutu. To je omogućilo Napoleonu da zakratko postane vladar cele Evrope, jer su topovi nanosili strahovite gubitke neprijateljskoj pešadiji.

6. Motor s unutrašnjim sagorevanjem

Zahvaljujući ovom izumu, na ratište su dospeli tenkovi, avioni, podmornice, helikopteri i roboti, što je dovelo do kratkotrajnog ali izuzetno intenzivnog ratovanja.

7. Radio

Zahvaljujući upotrebi radija, moguće je imati nadzor nad velikim brojem trupa i u svakom trenutku usmeravati njihove pokrete. Njime je uveliko olakšano nadziranje neprijatelja, a prenos propagandnih poruka pokazao se i kao izuzetno značajno oruđe za podizanje morala među stanovništvom. Izum radija neposredno je rezultirao i izumom radara, ključnom komponentom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva tokom Bitke za Britaniju. Da je tom prilikom Hitler stupio na ostrvo istorija bi danas izgledala sasvim drugačije.

8. Nuklearno oružje

Upotrebljeno je samo dva puta i to u razmaku od tri dana. Nuklearno oružje ostaje najstrašnije ratno sredstvo koje je čovek ikad smislio. Danas ga poseduje relativno veliki broj zemalja, ali se ni jedna od njih ne usuđuje da ga koristi; strah od povratnog udara preveliki je čak i među najagresivnijim zemljama koje ga imaju u svom arsenalu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime