1. Bežični punjači za telefone

IKEA puno toga radi zaista dobro. Ali stvarno su fantastični u jednoj stvari – rešavanju vaših problema. A jedan od većih problema danas su kablovi kojima su naše kuće zatrpane.

Zato su predstavili seriju bežičnih punjača za telefone. Dolaze u nekoliko formi i funkcionalnosti. Tu su recimo NORDMÄRKE ploče, na kojima možete da punite do tri telefona. Urađene su od drveta i potpuno su neupadljive pa neće smetati ni estetskim čistuncima. Ako kojim slučajem ne želite čak ni tako nešto u vašoj kući, onda su za vas idealne lampe i ormarići sa ugrađenim i dobro skrivenim bežićnim punjačima. U ponudi su i JYSSEN punjači koji su kompatibilni sa STUVA i MICKE radnim stolovima, pa je potrebno samo da ih ubacite u ležišta.

Sve to znači da je dovoljno da stavite telefon na stočić, lampu ili punjač i on će se automatski puniti.

Većina modernih modela pametnih telefona danas podržava bežično punjenje po Qi standardu. Kod nekih modela, potrebno je da aktivirate opciju u Podešavanjima. Ipak, za one koji to ne omogućavaju tu su VITAHULT maske, koje će i zaštititi vaše telefone, što je uvek korisno.

Možda Nikola Tesla nije dočekao da vidi jeftinu i svima dostupnu bežičnu energiju, ali IKEA je uspela da napravi nešto najpribližnije tome za kuću ili kancelariju.

2. KRYDDA/VÄXER bašte

Zamislite da možete da gajite povrće u vašoj kući, tokom cele godine i to bez zemlje, đubriva i alata? IKEA je iskoristila hidroponika metod uzgajanja biljaka u vodi i napravila Krydda/Växer seriju proizvoda koja vam pomaže da napravite vašu malu baštu u kući.

Hidroponika je inače stara tehnika gajenja biljaka izvan zemljišta, (najčešće) u zaštićenom prostoru. Postoji nekoliko tipova hidroponskih sistema uzgoja, a IKEA koristi jedan od jednostavnijih, kombinaciju vode i peska, odnosno kamenčića.

Hidroponika donosi brojne prednosti a glavne su brži rast biljaka, veći prinos i sve bez obrađivanja zemlje.

IKEA je napravila kompletan sistem, što znači da će vam trebati samo voda. Semena, đubrivo, pa čak i posebna LED svetla omogućavaju da uzgajate biljke i preko zime ili bez sunca, ako nemate prirodno svetlo u prostoriji gde želite da smestite bašticu.

Proces je vrlo jednostavan i neće vam trebati diploma poljoprivrednog fakulteta. Samo stavite seme u posudu za klijanje. Posle nekog vremena prebacite biljčice u baštu. Onda sačekate nekoliko nedelja i uvek imate sveže začine, salatu ili drugi zeleniš.

U ponudi su kompleti bašta različitih veličina, a naravno da možete da kupite odvojeno semena, đubrivo ili LED svetla.

3. IKEA alat

IKEA ima i rešenje za sve vaše male kućne popravke. A možda i neke malo veće, ako ste vešti. U ponudi se nalaze i različite alatke u okviru serije FIXA. Pre svega, tu je kutija osnovnog alata u kome se nalaze čekić, klješta, komplet odvijača i francuski ključ. Možete da kupite i kutijicu sa šrafovima i tiplovima ili komplet eksera. Tu su i četke, lakovi i ulja za premazivanje drveta, metar, laserska libela, ili komplet za organizovanje kablova.

Od nedavno IKEA pravi i električne odvijače / bušilice na baterije. Njihove cene su više nego dobre, a u ponudi je nekoliko modela različite snage i veličine (osnovni model je oko 10 evra).

4. Trådfri pametna svetla

IKEA je nedavno predstavila Trådfri sistem pametne rasvete. Komplet podrazumeva LED sijalice, senzore pokreta, prigušivače svetla. Mozak sistema je gateway uređaj koji povezuje sve uređaje, ali i kojim upravljate sistemom. I to preko aplikacije pošto je sve povezano na Internet. Podržani su iOS i Android operativni sistemi. A pošto je u pitanju IKEA, sve možete da povežete i instalirate sami, bez zvanja majstora.

Ima tu i finih trikova kojim ćete oduševiti goste. Recimo daljinski “dimer” kojim možete da prigušite svetlo jednostavnim pokretom, a onda ga vratite u džep.

5. IKEA family proizvodi

IKEA Family podrazumeva sve one sitnice koje su apsolutno neophodne u svakoj kući, a zapravo nikada niste znali gde da ih kupite.

Trebalo bi da znate da je IKEA Family pre svega program, sa brojnim pogodnostima za svoje članove. Moćićete da se učlanite na IKEA stranici i pre otvaranja prve robne kuće u Srbiji. Ali, o svemu tome čitajte uskoro u drugom tekstu.

Sada vam predstavljamo neke od najzanimljivijih IKEA Family proizvoda.

Tu su stvari za bezbednost. Recimo različiti zaštitni dodaci za decu poput brava za fioke ili gume za ćoškove, flasteri, kutije za lekove koje deca ne mogu da otvore. Pored toga u ponudi su na primer trake protiv klizanja, svetleći prsluci za saobraćaj ili svetla za bicikliste.

Dobra je ponuda stvari za putovanja, poput torbi i rančeva, katančića za kofere ili jastuka.

Praktične stvari za kuću poput papuča, različitih flašica, četki ili kišobrana su uvek korisne. Cene svih proizvoda za članove IKEA Family kartica su trajno snižene u svim robnim kućama.

6. Led rasveta, baterije, punjači

Svetla u vašoj kući su važna. Toliko važna da stvaraju atmosferu i utiču na raspoloženje. Što verovatno znači da bi trebalo i da im posvetimo nešto više pažnje. I u tome će vam IKEA pomoći. Od 2016. godine sva rasveta koju prodaju je LED i troši do 85 posto manje energije. Uz to su cene vrlo povoljne. Tako najjeftinija RYET LED sijalica standardnog E27 grla od 400 lumena trenutno košta oko jednog evra.

Pored toga, odličan je izbor i dekorativne rasvete za različite namene. Recimo komplet od 24 sijalice SOLARVET, sa solarnim panelom za punjenje košta oko 12 evra.

7. Održivi proizvodi

Već smo pisali o tome koliko IKEA vodi računa o održivom razvoju. Uz to i vama pomaže da čuvate prirodu, ali i uštedite. U ponudi švedske kompanije nalazi se i serija “Održivi proizvodi”, koji smanjuju potrošnju energije i resursa.

Recimo, IKEA pravi “mali milion” različitih činija, posuda i teglica za čuvanje hrane, što znači da više nikada nećete baciti ostatke od ručka.

Tu su i sistemi za razvrstavanje i recikliranje otpada. Kako je i kod nas poslednjih godina konačno zaživela reciklaža, više vam se po kući neće razvlačiti kese sa papirima, konzervama ili plastičnim flašama, što je čak i najveće ekologe moglo da obeshrabri.

IKEA baterije za kuhinju i kupatilo ne samo da smanjuju potrošnju vode, već neke dodatno štede toplu vodu zahvaljujući sistemu koji blokira njen protok kada vam nije potreban. Takođe, LED rasveta i indukcione ploče dramatično smanjuju potrošnju električne energije.

Sve ove naizgled male promene, pomažu da ostvarite velike uštede.