1. Osećaj vrednosti
Za zaposlene često niste osoba. Vi ste šef. (Kao npr, kada ste bili u školi i sretnete nastavnika u prodavnici i osećate se čudno i neprijatno jer nastavnici nisu ljudi. Oni su nastavnici.) Zato je pokazivanje ranjivosti ljudski način da se slomije veštačka barijera koja tipično razdvaja šefove od zaposlenih. Jedan od načina da se sruši barijeta je da se traži pomoć. Ali nemojte pitati na pogrešan način. Ne busajte se svojim položajem i ne govorite svojim najdubljim glasom: „Hej, slušaj, treba mi tvoja pomoć.“ Džon zna da vam ne treba zaista njegova pomoć. Želite da vam uradi nešto.
Umesto toga, pitajte na pravi način. Zamislite da putujete na nepoznato mesto, znate samo nekoliko reči tog jezika i oboje ste izgubljeni i pomalo uplašeni. Kako biste tražili pomoć? To bi bilo skromno, to bi bilo realno. Tu bi ponizno i pognute glave rekli, „Možeš li mi pomoći?“ Ako na ovaj način zamolite za pomoć svog zaposlenog on bi znao da vam zaista treba pomoć. Spustili biste gard, ranjivi ste i ne bojite se da to pokažete. Kada pokažete da ste ranjivi, tako uzdižete drugu osobu. Implicitno priznajete njene veštine i povećavate međusobno poverenje. I dajete sjajan primer: tražiti pomoć nije znak slabosti, već znak snage.

2. Vetar u leđa
Sa tačke gledišta zaposlenog, najbolje ideje nikad nisu vaše. Najbolje ideje su njihove ideje, i tu su pravu. Dakle, ne naređujte naglo šta treba da se uradi. Ostavite prostora za inicijativu i suvlasništvo. Kada opisujete ono što želite da bude urađeno, opisujte to slikovito. Dajte zaposlenima prostora za njihove ideje i ispoštujte ih. Oni će uraditi više nego što ste mislili da je moguće i osetiće zadovoljstvo i zahvalnost koje prosto praćenje instrukcija nikada ne bi omogućilo.

3. Pokloniti neočekivanu pažnju
Svako voli pažnju. Nažalost nemate neograničeno vreme da se posvetite svakom zaposlenom. Tako da, iskoristite vreme koje imate. Nemojte samo komentarisati vidljive i bitne stvari nakoje svakako morate biti fokusirani, već primetite i manje detalje. Pohvalite radnika kako je uspeo da umekša prelaz od konflikta do rešenja problema. Pohvalite ga što je prihvatio posao papirologije iako je mogao da ga isporuči drugoj kancelariji. Izaberite nešto malo, nešto pozitivno, nešto pomoćno, nešto neočekivano da dokažete da ste zaista obratili pažnju. Izaberit detalje i zaposleni će znati da ih posmatrate, na dobar način, i ne samo da će raditi više, već će se osećati mnogo bolje.

4. Dajte im odmor
Neko je zabrljao i to gadno. Ne samo da ste besni već osećate da morate da se postavite kao profesor i da obivite razgovor o tome, po mogućstvu poduži. Nemojte. To nije dobro za radnika, lekcija je već naučena. Privucite njegovu pažnju, ostavite grdnju po strani i pomozite mu da reši problem.  S vremena na vreme svim zaposlenima prija malo odmora.  Kada dobiju jedan, nikada ga neće zaboraviti. I zaista  će se potruditi da pokažu kako su ga zaslužili i da im neće trebati druga pauza.
 
5. Zbližite se
Dajte zaposlenom utisak da učestvujete zajedno u nekom projektu, da zajedno doprinosite uspehu.  Namignite u sred velikog sastanka, predložite mu planove saradnje, neka se oseti kao insajder, kao partner.  Lako je osetiti se van toka stvari kada ste radnik. Ali šef treba da povremeno da se malo i poveri.
 
6. Dati nezasluženi kompliment
Komplimenti ne moraju uvek da budu zasluženi. Nekada kompliment može biti kao samoispunjavajuće proročanstvo. Kada vidite u zaposlenom nešto što on sam ne vidi, bar ne još uvek,  oni će često naporno raditi da ispune vaše verovanje u njih.  Iako ne mora da znači da će sva očekivanja ispuniti to će mu dati samopouzdanje na duže staze. Verujete u nekog, i on počinje da veruje u sebe.
 
7. Uzmite im šešir
Zaposleni kojima je nešto potrebno, bilo  da je to slobodan dan, usluga, pauza, šansa često dolaze kod vas sa kapom u rukama, ili zgrčenih šaka. Oni su ranjivi jer im je nešto potrebno. Uzmite tu kapu i okačite je.  Potapšite ga po ramenu. Možda nećete moći da im ispunite sve što treba, ali možete da zajedno radite na njihovim problemima uz saosećanje, velikodušnost i milost.  Nikada ne pustite zaposlenog da stoji tako zgrčen ispred vas. To je jedno od najgorih osećanja a možete učiniti da odmah nestane.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime