7. Čelik iz Damaska


frank schulenburg
Mačevi koji potiču iz Damaska na Bliskom istoku koristili su se u periodu od 1700 do 800 godine pre nove ere, a napravljeni su od neverovatno jake vrste metala. Njegove oštrica ostaju iste čak i nakon pokušaja rezanja kamena ili metala. Posebno zanimljivo u celoj priči je da je tehnologija njihove izrade i danas u velikoj meri nepoznata.

6. Gvozdeni stub u Delhiju


shuri
Ovaj gvozdeni stub star oko 1600 godina i dalje stoji prilično očuvan u Indiji. Što nije baš logično pošto je odavno trebalo da istruli od rđe. Naučnicima i danas nije jasno kako su drevni graditelji tako davno uspeli da postignu taj efekat kada je nerđajući ćelik izmišljen tek nedavno.

5. Odvodi u Baigongu

Kineska pećina u Baigongu je poznata po kamenim oblicima koji liče na cevi kojima se voda sliva s vrha planine u obližnje jezero. Tehnologija je toliko napredna da neki čak tvrde da su te "cevi" nešto što su iza sebe ostavili vanzemaljci nakon posete Zemlji. A tome doprinosi i činjenica da osam posto njihovog sastava čini materijal koga nema na Zemlji.

4. Mehanizam iz Antikitere


marsyas
Ovo je jedno od najtajnovitijih arheoloških otkrića, a radi se o bronzanom mehanizmu pronađenom kod grčkog ostrva Antikitera početkom 20. veka. Mehanizam se prilagođava astronomskim pozicijama Meseca, Sunca i drugih planeta. Pretpostavlja se da potiče iz 1. veka pre nove ere. Mehanizam je napravljen od bronze. Ništa od toga ne bi bilo čudno da mehanizmi sa zupčanicima nisu pronađeni nekih 1000 i kusur godina kasnije.

3. Egipatske mumije


klafurba
Naučnici su pronašli tragove hašiša, kokaina i duvana u uzorcima devet egipatskih mumija. Što bi bilo sasvim u redu da duvan ne potiče iz "novog sveta" otkrivenog 2000 godina nakon što su mumije sahranjene. A uz to ni kokain ni hašiš tada nisu postojali, bar ne u Egiptu.

2. Baterija iz Bagdada


ironie
Neobični artefakti pronađeni su 1936. godine oko 20 kilometara od Bagdada. Sastoje se od omota i čudnih dodataka. A onda je nemački arheolog Vilhem Kenig shvatio da podsećaju na baterije. Dokazano je da to i jesu baterije a rekonstrukcija je pokazala da mogu da generišu struju u rasponu od 0,4 do 1,9 volta. Nikome nije jasno čemu su ih koristili oko 200 godina pre nove ere.

1. Izgubljen grad Nan Madd


ct snow
Grad Nan Madd se nalazi u Mikroneziji. A u njemu ćete pronaći čak stotinak veštačkih ostrva izgrađenih od granitnih blokova. I to teških oko 50 tona. Do danas je nepoznato kako su graditelji uspeli to da izvedu oko 200. godine pre nove ere pošto bi i danas predstavljalo pravi poduhvat.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime