Slika: 7 najvažnijih saveta za preživljavanje apokalipse
Gradski život

7 najvažnijih saveta za preživljavanje apokalipse

Sa naučne strane

photo: the walking dead
7 najvažnijih saveta za preživljavanje apokalipse

Najbogatiji ljudi sveta vrlo su zabrinuti zbog potencijalnih katastrofa koje bi nas mogle zadesiti. Zbog toga uveliko kupuju imanja na mestima poput Novog Zelanda kao svojevrsno osiguranje od apokalipse. Ako želite da budete spremni za taj loš scenario naših života pročitajte šta naučnik Lewis Dartnel piše u knjizi “The Knowledge”. Ovih 7 stvari su ključne za preživljavanje po njemu.

Voda

U postapokaliptičnom svetu najvažnije će biti da prečistimo vodu kako bismo imali pitku vodu i tako sprečimo bolesti i zaraze zagađene vode. Prokuvavanje je najbolji način ali troši i najviše energenata koji će u postapokaliptičnom svetu biti dragoceni. Naravno, hemikalije su dobro došle ali treba ih imati. Evo nekih: tablete joda, blagi izbeljivač, čak i hlor za bazene. Moguća je solarna dezinfekcija vode a radi se ovako, napunite plastične boce vodom i ostavite ih na suncu. UV zraci će prodreti kroz vodu i u roku dan-dva ubiti sve patogene. Sunce mora da bude zausta jako. Moguće je napraviti i sistem za destilaciju vode uz pomoć dve flaše, spojene plasičnim crevom.

Infekcije

Svet posle apokalipse će vrlo verovatno biti svet bez lekova, posebno antibiotika zato je važno zaštiti se od infekcija. Sapun je odličan u sprečavanju gastrointestinalnih i respiratornih infekcija, a možete ga napraviti prokuvavanjem životinjske masti ili biljnog ulja sa sodom ili krečom. Etanol je takođe dobar za dezinfikovanje rana a može se destilovati iz fermentisanog voća ili žitarica.

Struja

Električne mreže verovatno će stradati među prvima, a struja se baš i ne može efikasno čuvati u velikim količinama pa će u jednom trenutku postapokaliptični svet morati da se okrene obnovljivim izvorima energije. Ako iz nekog napuštenog ili uništenog automobila uzmete alternator onda ćete uz pomoć njega i improvizovanim vetrenjačama ili vodenim točkovima moći da stvorite električnu energiju i čuvate je u velikim punjivim baterijama recimo od akumulatora iz automobila. Bar neko vreme.

Hrana

Kada budu opustošene sve radnje i skladišta, neće biti hrane. Dakle, hrana će morati da se proizvodi. Od semena koje je preživelo katastrofu zasadiće se nove biljke. Na arktičkom ostrvu Svalbard, duboko u smrznutoj planini nalazi se Globalni trezor semenja koje će na toj lokaciji moći da preživi apokalipsu.

Automobili

Kad se potroše sve zalihe nafte i naftnih proizvoda moći će i dalje da se voze automibili ali uz prepravke. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem će moći da bude pokrenut i pomoću zapaljivih gasova nastalih termalnim razlaganjem drveta, odnosno pirolizom. Nešto slično se već radilo u Drugom svetskom ratu za vreme nestašice goriva. Nije baš jednostavno ali je moguće.

Hemijska industrija

U istoriji hemijske industrije najkorisnijim su se pokazali alkali (kalcijumov karbonat, natrijumov karbonat…) koji se koriste za proizvodnju svega – od sapuna do stakla i papira. Kalcijumov karbonat može se dobiti kapanjem vode kroz pepeo tvrdog drveta a kada voda ispari ostaju beli kristali. Soda se dobija na isti način, ali recimo iz spaljene morske trave. Možda bi trebalo da odštampate Wikipediju dok još bude struje.

Nauka

Kako će prolaziti vreme u postapokaliptičnom svetu tako ćemo morati ponovo da učimo neke stvari i tu je uvek najbolje držati se naučnih metoda. Samo racionalnim i kritičkim razmišljanjem i proučavanjem svoje okoline ćemo biti u mogućnosti da uradimo eksperimente koji će moći da potvrde određene hipoteze.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Niko ne zna ko bi mogao da bude najbogatiji čovek na planeti IKAD

Ko se krije iza imena Satoshi Nakamoto?

Domino Magazin 17.12.2017
Postoje samo tri vrste ljudi

I jedne treba da odj*ebete, poručuje Strongman

Domino Magazin 16.12.2017
Ljudska vrsta je počela da nazaduje

Dostigli smo fizičke granice i sada idemo nazad

Domino Magazin 15.12.2017
Zastrašujuće svedočanstvo žene iz Severne Koreje

Mučili trudnice a mrtvima hranili pse

Domino Magazin 15.12.2017
novodišnji-vašari-2018
Najbolji Novogodišnji vašari u Srbiji

Evo šta bi trebalo da vidite i naravno probate

Domino Magazin 15.12.2017
Nikada ovako ne počinjite razgovor

Fraze koje će sve upropastiti čak i pre nego što kažete šta ste mislili

Domino Magazin 15.12.2017
Ostrvo krije tajnu nastanka života na Marsu

Tek se formiralo

Domino Magazin 15.12.2017
Arktik će se odlediti

Ostavili smo otvorena vrata frižidera

Domino Magazin 15.12.2017
Trump zabranio Kaspersky zbog špijunaže

U svim državnim ustanovama

Domino Magazin 14.12.2017
13 ubedljivo najgorih prazničnih grešaka

Postoji tajna veza između Nove Godine i seksa i to perverznog seksa

Domino Magazin 14.12.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.