1. Koloseum

Rimski Koloseum, jedan je od najpoznatijih simbola grada. Ali nije uvek bio tako popularan. Sagrađen je u 1. veku, ali otprilike već 500 godina kasnije više nikome nije stalo do njega. Vrhunac nebrige bio u 15. i 16. veku, kada je sa Koloseuma uzimano kamenje koje je korišćeno za izgradnju drugih građevina. Ipak, 1780. godine zaštitio ga je sam papa, pa je tako Koloseum ostao skoro čitav do današnjih dana.

2. Ajfelova Kula

Najpoznatiji toranj na svetu, osmislio je Gustav Eiffel, a izgrađen je 1889. godine za potrebe Svetske izložbe. Njegovo rušenje bilo je predviđeno za 1909, ali spasila ga je antena na vrhu, koja se pokazala prilično važnom za rat koji je usledio nekoliko godina kasnije. Zanimljivo je da su se Parižani bunili kada je Kula građena.

3. Bela Kuća

Skoro je srušena za vreme Rata za nezavisnost. Tada je napadnuta, opljačkana, a sve je bilo spremno i za njeno spaljivanje. Ipak, dan kasnije Vašington su pogodila, ni manje ni više nego 3 tornada koji su poterali Britance iz glavnog grada.

4.Sfinga

Egipat se danas, uz piramide, najviše ponosi Sfingom, starom 4.500 godina. Ali većinu tog vremena provela je prekrivena peskom, koji je polako uništavao. Na kraju je otkrivena i zaštićena.

5.Tadž Mahal

Slavna indijska građevina, Tadž Mahal, koju je sagradio šah Jahan kao mauzolej za svoju najdražu suprugu, za vreme britanske vladavine napadnuta je bezbroj puta. U jednom trenutku Tadž Mahal je bio toliko oštećen da se razmišljalo o njegovom rušenju. Ipak je spašen, a 1908. i u potpunosti obnovljen.

6.Krivi toranj u Pizi

Zamalo je uništen u Drugom svetskom ratu, a spasila ga je isključivo njegova specifičnost. Iako je već dao naredbu za rušenje, narednik Leon Weckstein je povukao jer nije mogao da dozvoli da svet ostane bez nečeg tako unikatnog.

7. Katedrala Sv Pavla u Londonu

Hitler je po svaku cenu hteo da je uništi. Ipak, nije uspeo. Granate su padale svuda okolo, pa čak i na samu katedralu, ali zanimljivo, legenda kaže kako one nikad nisu eksplodirale. Građani Londona su govorili da je sačuvao sam Bog.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime