Kada prvi put dođete u neko mesto, sigurno jedva čekate da istražite sve njegove skrivene tajne, ali i obiđete poznate znamenitosti. Ali ono što turisti vole, lokalci obično mrze.

1. Toranj Montparnasse, Pariz

Najomraženija zgrada u Parizu titulu je zaslužila zbog svoje visine koja je prema mnogima narušila izgled grada. Izgrađena je 1973. i ima 59 spratova, čime je bila viša od ostalih zgrada u Parizu, a nakon toga je čak i donesen zakon koji sprečava gradnju sličnih građevina.

2. Statua Petra Velikog, Moskva

Ako odete u Moskvu, sigurno nećete propustiti priliku da vidite ovaj spomenik. Ali Rusi ga smatraju “odvratnim” ili “najružnijom skulpturom 20 veka”.

3. Spomenik Vittoriu Emanueleu II., Rim

Italijani smatraju ovu zgradu prevelikom, po njima ni boja mramora nije najbolje pogođena, smislili su za nju mnogo nadimaka, ali među turistima je popularna.

4. Centar Pompidou, Pariz

Otvoren je 1977. na nezadovoljstvo mnogih Parižana koji su smatrali da se uopšte ne uklapa u svoju okolinu (koju uglavnom čine građevine iz 15. veka). Prema navodima New York Timesa iz tog vremena, jedna žena bila je toliko nesrećna nakon gradnje ove zgrade da je arhitektu udarila u glavu kišobranom.

5. Zgrada parlamenta, Bukurešt

Iako impresivna izgledom, lokalci ju mrze jer je izgradio diktator Čaušesku, prilikom čega je i raselio 40.000 ljudi kako bi napravio mesta za Parlament. Ovo se dogodilo nakon razornog zemljotresa 1977., a svaka zgrada u krugu 25.000 kilometara srušena je i izgrađena nova.

6. Mount Rushmore, Južna Dakota

Planina na kojoj su izrezbareni američki predsednici sveta je zajednici Indijanaca koji su tamo živeli i protivili su se njenom nastanku.

7. Times Square, New York

Trg je dobio svoj naziv kad je New York Times preselio svoje kancelarije tamo 1904. U vreme Velike ekonomske krize postao je poznat kao centar trgovine drogom, prostitucije i drugih kriminalnih aktivnosti.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime