Za svaku tragediju koja je zadesila čovečanstvo tokom istorije, postoji lista katastrofa koje smo izbegli. Geopolitička kompleksnost čitavog sveta može radikalno da se izmeni zbog trenutnog hira nekog lidera ili jednostavno zbog loše sreće. Evo nekoliko scenarija koji bi promenili istoriju, na gore ili bolje – procenite posledice.
  
6.  Japan zamalo da bude okupiran, a možda i podeljen, od strane SSSR-a!
 
Zamislite da je u Japanu ista situacija kao danas sa Korejom, podeljen na pola jednim delom na divnu zemlju koju svi znamo sa čudesnim svetom anime i veličanstvenom modernom arhitekturom, a sa drugom polovinom –komunističkom džamahirijom. Ovo se dešavalo samo nekoliko dana pre završetka Drugog svetskog rata. Kako se rat bližio kraju, sledeći konflikt se već spremao sa Sovjetima i ostatkom Saveznika koji su želeli kontrolu nad poraženim silama Osovine.  
 
Zato su neke zemlje završile kao podeljene, poput Severne i Južne Koreje i Istočne i Zapadne Nemačke. E pa, zamalo da se to desi i Japanu. U avgustu 1945, u poslednjim danima rata, Sovjeti su sa ogromnom vojskom krenuli u Mandžuriju koju su kontrolisali Japanci. Ovo je bio deo udružene strategije Saveznika i zapravo je počelo istog dana kada su SAD bacile atomsku bombu na Nagasaki, jer je očigledno strategija podrazumevala da Japan ide pravo u pakao.  
 
Japan je bio potpuno slomljen kombinovanom ofanzivom (to verovatno jer je doživeo dve eksplozije oružja koje niko nikada pre toga nije u upotrebio) i predao se 6 dana kasnije, potpisavši zvaničnu predaju početkom septembra. Ipak, sudeći po nekim istoričarima, SSSR je imala prvobitan plan da ne stane u Mandžuriji. To je trebalo da bude predigra invazije Crvene Armije na Japan. Osvajanje je trebalo da počne na severnojapanskom ostrvu Hokaido krajem avgusta, dva puna meseca pre nego što je trebalo da počne operacija Saveznika “Olimpik”. Ipak, Staljin je držao plan u tajnosti od drugih članica Saveznika i nije imao nameru da išta otkrije, pre nego što saveznici dođu do obala Japan i zateknu ga u carskoj palati. Zapravo, neke teorije kažu da su se Japanci predali, ne zbog bojazni od još atomskih bombi SAD-a, već zato što su se plašili Crvene Armije.
 
Dakle, šta bi bilo da je Staljin uspeo da svoju silu sprovede u Japan pre završetka rata? Nikada nećemo znati, ali sudeći po onome kako su prošle druge sporne teritorije, lako je pogoditi. Staljin bi imao legitimno pravo da, ako ništa drugo, podeli zemlju na dva dela posle rata, a možda i Tokio, sa stražom agresivne vojske sastavljene od nejapanaca. Kako bi to promenilo kompleksnost Hladnog rata?  Da li bi Japan i tada postao ekonomski i tehnološki gigant kakav je danas? Koja bi bila uvrnuta japanska verzija Kim Jonga II? Ima toliko pitanja da mozak zaboli.
 
Pročitajte o mogućoj istoriji u Galeriji, a tu je i priča o Srbiji u Drugom svetskom ratu:

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime