Warren Buffett je jedan od najuspešnijih investitora na svetu. I jedan od najbogatijih ljudi. Doduše bio je sve dok dobar deo svog bogatstva nije razdelio u dobrotvorne svrhe.

E pa stari Warren ima par saveta za vas na temu keša! Čitajte pažljivo!

1. Pametno pozajmljujte

"Video sam puno ljudi koji su propali zbog dugova i pozajmljivanja novca. To vam nije potrebno. Ako ste pametni, možete da zaradite novac bez pozajmljivanja."

Buffet smatra da impulsivni odlazak u minus nije dobar. Dugovi na kreditnim karticama će vas lako odvesti u finansijske probleme. Takođe, trebalo bi da znate da nije svaki dug loš. Ako on donosi boljitak u budućnosti, to je dobar dug i može se smatrati investicijom. Loš dug je recimo onaj koji ste napravili da biste kupili novi TV.

2. Prvo platite sebe

"Nemoj da štediš od onoga što ostane posle trošenja. Troši ono što je ostalo posle štednje."

Napravite budžet. Idealno bi bilo da trećinu štedite, trećinu investirate i trećinu trošite. Ali znamo da je to skoro nemoguće kod nas pa je dovoljno i da štedite bar 10 posto zarade. Te pare nikada, BAŠ NIKADA ne dirajte i ne trošite!

3. Ne zanemarujte navike

"Lanci navika su previše laki da bi se osetili sve dok ne postanu previše teški da ih se oslobodite"

Iskreno preispitajte vaše loše navike na temu trošenja novca.

4. Ne živite od prvog do prvog

"Ako stalno imate utisak da ste na brodu koji tone, iscrpljeni, obično je lakše promeniti brod neko krpiti rupe."

Buffet kaže da bi trebalo da razbijete rutinu trošenja od plate do plate. Za početak prestanite da trošite novac kada ga imate i da padate u očajanje pred kraj meseca kada ga nemate. Uvek se ponašajte isto. Uvek štedite. Uvek budite racionalni. Smanjite troškove gde god možete. I razbijte ciklus od prvog do prvog.

5. Naučite razliku između cene i vrednosti

"Cena je cifra koju si platio, vrednost je ono što si dobio."

Dakle niska cena vam ništa ne znači ako niste dobili i vrednost.

6. Naučite da novac nije sve


"Neke materijalne stvari su učinile moj život lakšim. Ali mnoge zapravo uopšte nisu. Volim svoj privatni avion, ali puno nekretnina ne služi ničemu. Previše često stvari koje posedujete zapravo poseduju vas. Vrednost koju najviše cenim, pored zdravlja, su zanimljivi, drugačiji prijatelji koje znam poprilično dugo."

Novac naravno pruža mnoge mogućnosti. Ali ne bi trebalo ni da zaboravimo šta su najvažnije stvari u životu. A one nisu materijalne. photo: donkey hotey