6. Mumije koje vrište


wally gobetz
Istraživač Gaston Maspero je 1886. godine bio šef Egipatskih arheologa. I radio je prilično dosadan naučni posao. On i njegov tim su vadili mumije iz sarkofaga, popisivali ih, zapisivali detalje i sve vraćali na svoje mesto.

A onda su otkrili nešto zbog čega su se, pa recimo, šokirali.

Jedna mumija koju su našli, za razliku od kraljeva i kraljica koje su obično istraživali, nije imala nikakva obeležja. Još je bilo čudnije što je mumija bila umotana u ovčiju kožu, koju su Egipćani smatrali prljavom. A kada su otvorili sarkofag, Gaston je otkrio da su ruke i noge čoveka bile zavezane. I još nešto. Otkrio je i da izraz lica nesrećnog čoveka nije bio ni malo spokojan kada je umro. Zapravo čini se da je vrištao ili bar umro u teškim mukama. Naučnici smatraju da je verovatno sahranjen živ, mučen ili otrovan. I bili su prilično šokirani.

A kako su istraživanja nastavljena otkriveno je sve više mumija koje vrište. Recimo ovako nešto:

 


saf2285
U međuvremenu se neko setio da ukoliko proces mumifikacije nije dovoljno dobro urađen, vilica će vremenom pasti a osušena koža će učiniti da sve izgleda bukvalno ukleto.

 

Što uopšte ne umanjuje činjenicu da su vrišteće mumije verovatno najgora stvar koju možete da vidite u vašem životu. A ima i gore…

5. Vikinška grobnica


bnps, via
Arheolozi su skoro slučano kopali pored puta na jugu Britanije u Dorsetu kada su pronašli nešto vrlo čudno. Masovnu grobnicu. U njoj se nalazilo 54 skeleta Vikinga. I svi su bili bez lobanje.

A to nije bilo najčudnije od svega.

Arheolozi su brzo primetili da su kosti poređane vrlo pravilno.

Prva teorija je bila da su vikinzi uhvaćeni u svomom pohodu. Lokalci su ih ubili a njihove glave uzeli za suvenir. Ali to nije objasnilo kako su im glave odsečene tako precizno. Naučnici su onda promenili priču pa je sada ideja da su ritualno žrtvovani a njihove koske složene u čast nekih bogova.

4. Zver sa planine Moa

Jedna naučna ekspedicija je istraživala mlaninu Owen na Novom Zelandu. Otkrili su sistem pećina u njenoj unutrašnjosti. A u jednoj od njih čudnu gomilu kostiju. Komade sasušene kože.

I ovo:


wiki
Zamislite da bauljate po mraku i onda naletite na ogromnu nogu sa još većim kandžama. U najboljem slučaju imaćete noćne more do kraja života.

Kasnije je otkriveno da su to bili ostaci stari 3.000 godina. Pripadali su ogromnoj ptici koja nije letela. Ali je na zemlji bila vrlo nezgodna. Toliko da je možda i dobro što je izumrla.

3. Grobnica potopljenih lobanja


flickr
Arheolozi su 2009. godine malo kopali po isušenom Motala jezeru u Švedskoj. Da bi brzo na njenom dnu pronašli skrivenu misterioznu kamenu strukturu.
 
I umesto da su se lepo pravili da ništa nisu videli oni su nastavili da kopaju. Pa su pronašli ono što se i očekuje od zajednice iz praistorije. Tamo je bilo kostiju životinja, kamenog alata, i još jedna sitnica. 10 lobanja starih 8.000 godina koje su pripadale ljudima različite starosti. A onda su pronašli i jedanaestu lobanju u jednoj od ovih 10.

Dakle neko je ubio 11 ljudi i onda se malo poigrao sa ostacima. A ni to nije sve.

Većina lobanja je bila probodena štapom.

 

Naučnici misle da su verovatno to bili neprijatelji čije glave su kao trofej držali izložene. Divota…

2. Kanalizacija za bebe


shain erin
Grupa arheologa je nedavno istraživala ispod Ashkelona u Izraelu. Tačnije, kopali su po drevnim otvorima za kanalizaciju. U gomili blata i prljavštine otkrili su na stotine minijaturnih kostiju.

Brzo su shvatili da su u pitanju ostaci tek rođenih beba. Koje su iz nekog razloga naši preci bacali u kanalizaciju. Otkriveno je oko 100 skeleta a naučnici su ubeđeni da je ovaj kanal napravljen upravo za odlaganje dece.

Prvo se smatralo da se kanalizacija služila za odlaganje neželjenih ženskiha beba, ali kasnije su otkriveni i ostaci dečaka. I dalje se ne zna čemu je služila ova jeziva stvar…

1. Žrtve drevnog hemijskog rata


wiki
1933. godine arheolog Robert Du Mesnil Du Buisoon je istraživao hram Dura Europos u današnjoj Siriji. Tamo su Rimljani i Persijanci opasno potukli u svoje vreme.

Mesnil je pronašao više tunela, što je bilo očekivano imajući u vidu da su Rimljani danima držali opkoljene Persijance. Malo se ipak iznenadio kada je pronašao 19 mrtvih Rimljana u poprilično neobičnim pozama. Izgledalo je kao da su umrli na nogama. Bio je tu i jedan Persijanac, a činilo se da su Rimljani bežali od njega.

 

A onda je otkrivena neobično visoka koncetracija sulfora i bitumena u tom tunelu. Naučnici smatraju da je to dokaz prvog hemijskog oružja primenjenog u nekom sukobu ikada.

 

Zapravo u pitanju je bila zamka. Vojnici su namamljeni u tunel prepun bitumena koji su onda Persijanci zapalili. 19 vojnika se ugušilo. Nešto kao u Game Of Thrones recimo…