Tačno je 50 godina od jedne od najvećih arheoloških operacija spašavanja u istoriji.

Drevni egipatski hramovi rastavljeni su i ponovo podignuti na višem tlu kako ih ne bi poplavio Nil.

UNESCO-ov projekt premeštanja hramova Abu Simbela i njegovih 20 divovskih kipova službeno je završen 22. septembra 1968., nakon osam godina duge međunarodne operacije u koju su bile uključene na stotine radnika.

Dva hrama Abu Simbela, nazvana tako prema selu u kojem su se nalazila, isklesana su u steni iznad Nila u doba Ramzesa II., vladara Egipta od 1298. do 1235. pre Nove ere.

Veći hram imao je na ulazu četiri kolosalne statue Ramzesa II. u sedećem položaju. Iza kipova su bile prostorije i galerije koje su se protezale do 63 metra u dubinu stene.

Oba hrama su među draguljima drevne Nubije, područja koja se protezalo niz Nil od Asuana u južnom Egiptu do današnjeg Sudana.

Egipatski predsednik Gamal Abdel Naser pokrenuo je 1950-ih projekt gradnje Asuanske brane kako bi zauzdao moćni Nil, smanjio poplave u području, povećao obradive površine i proizvodio struju.

Ali, cena je bila raseljavanje na desetine hiljada ljudi i poplavljena sela. Hramovi Abu Simbela trebalo je da završe pod vodom.

UNESCO je pozvao na spašavanje hramova. Stiglo je nekoliko ponuda, uglavnom preskupih, pa je prihvaćen švedsko-egipatski projekat.

Radovi su počeli 1964. godine. Prvo je sagrađena privremena brana kako bi se zaštitila lokacija radova, a zatim su hramovi isečeni u 1.035 kamenih blokova, svaki težak između 20 i 30 tona.

Četiri kipa Ramzesa II. u sedećem položaju i još šest u uspravnom takođe su isečeni na komade.

Hramovi i kipovi zatim su ponovo sastavljeni tačno kako su izvorno izgledali.

Oko 800 radnika i stotinu tehničara godinama je radilo u pustinji, na nesnosnim vrućinama, kako bi završili projekt koji je tada koštao 36 miliona dolara.

Zanimljivo je da je čak 50 zemalja pomoglo u operaciji spašavanja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime